Hayızlı kadının tırnak ve saçlarını kesmesi caiz midir? Kesilen saç ve tırnakları yıkaması gerekir mi?

Hayızlı kadının tırnak ve saçlarını kesmesi caiz midir? Kesilen saç ve tırnakları yıkaması gerekir mi?
Tarih: 21.07.2006 - 01:29 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Kadınlar, cünupken kestikleri tırnaklarını, dökülen saçlarını toplayıp gusül abdesti aldıkları suyla yıkamalıdır..." diye bir bilgi duydum; bunun doğruluğu nedir? Kadın kendi iradesiyle hayız olmamaktadır. Saçlarını biriktirmesi zor olmayacak mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu bilginin dini bir dayanağı yoktur. Ama, saç ve tırnak kesme işlerini cünüplük hâlinde olunmayan zamanda yapmak daha uygun olur.

Cünüp kimse gusletmedikçe (cünüpken) tıraş olmamalı, tırnak kesmemeli, bedeninden herhangi bir parçanın ayrılmasına sebep olmamalıdır. Bunları gusledip temizlendikten sonra yapmalıdır.

Cünüp olan kimsenin yıkanmadan tıraş olması ve tırnak kesmesi haram olmasa da iyi değildir. İmam-ı Gazali, "İhyâü Ulum ed-Dîn" kitabında şöyle diyor:

"Cünüp olan kimsenin tırnak kesmesi, tıraş olması, etek ve koltuk altını temizlemesi, kan aldırması veya vücuttan herhangi bir parça kopartması uygun değildir. Çünkü âhirette bütün vücud geri döneceğinden yıkanmadan kesilen veya tıraş olunan şey cünüp olarak dönecektir."(Mügni'I-Muhtaç, I/75; Halil Gönenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar)

Niçin cünüpken değil de yıkandıktan sonra yapmalı bunları?

İnsan mükerremdir ve onun mükerrem olan bütün azalarına itina ve saygı gösterilmelidir. Bu, tırnak da olsa, ait olduğu bedenden kirlilik halindeyken ayrılmamalıdır.

İşte bu incelikten dolayı insan bedeninden kıl, tüy, tırnak parçaları gibi şeyleri cünüpken kesip atmamalıdır.

Şayet cünüpken tıraş olur, tırnak keser, bedeninden herhangi bir parça ayrılmış olursa guslüne bir zarar da gelmez, mani filan da olmaz. Sadece (mekruh) işlemiş olur. Bu da böylece biline.

Muayyen hâli devam eden hanımlar için de böyledir. Onlar da bu müddet içinde böyle bir temizlik yapmamalı, bu hâlden çıktıktan ve guslettikten sonra, böyle temizliği yapmayı tercih etmeliler.

Şayet yaparlarsa elbette bir şey de lazım gelmez. Gusül (arz ettiğimiz gibi) sahih olur. Bir vesveseye kapılmaya da gerek yoktur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun