Beş vakit namazların müstehap kılınma vakitleri ne zamandır? Örneğin, sabah namazı güneş vaktine kadar kılınabilir; peki diğer namazlar?..

Tarih: 03.02.2007 - 22:38 | Güncelleme:

Soru Detayı
Namazların kılınacağı vakitler ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim. Zira, namaz kılmaktan ziyade, namazı "vaktinde kılma"nın önemini toplum olarak pek de idrak etmiş değiliz. Sizden istediğim somut zaman aralıklarıyla her vakit için bir sınır çizmeniz. Örneğin, sabah namazı güneş vaktine kadar kılınabilir; peki diğer namazlar? Akşam namazının en kısa sürede kılınması gerekli, ama bu kısa sürenin sınırı nedir? Yatsı namazı imsak vaktinden önce mi, yoksa yatsı ezanından hemen sonra mı kılınmalı?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namaz vakitleri diyanet takvimlerinde kesin sınırlarıyla belirtilmiştir. Bu bakımdan bu aralıklar içerisinde kılınan namaz geçerlidir. Ancak namazı vakit girer girmez kılmanın fazileti daha fazladır. Sabah namazını ise geç kılmak daha faziletlidir.

Her namazı kendi vaktinde kılmak şarttır. Sabah namazının vakti; ikinci fecir, yani şafağın doğuşundan Güneşin doğuşuna kadar olan süredir.

Öglenin vakti; zevâlden, yani gölgenin en kısa olup uzamaya başladığı andan, her şeyin gölgesi, zevâl gölgesi (Güneşin tam tepede iken oluşan gölge) dışında, kendisinin iki misline ulaştığı ana kadardır. Imam-ı Azam dışındaki imamlara göre ise, her şeyin gölgesi, zevâl gölgesi dışında, kendisinin bir misli olmasına kadardır.

İkindinin vakti; ögle vaktinin bitiminden Güneşin batışına kadarki süre;

Akşamın vakti; Güneşin batışından, batıdaki kızıllığın ve onun arkasından beliren beyaz şafağın kayboluşuna kadarki süre;

Yatsının ve vitrin vakti; akşam vaktinin bitişinden, ikinci fecire, yani şafağın doğuşuna kadarki süredir. Ancak vitir yatsıdan önce kılınmaz. Bu vakitler Güneşe göre hesaplandığı, Güneşin hareketleri de astronomi ilmince bilinebildiği için, bunların takvime göse tesbiti daha kolaydır.

Müstehap Vakitler:

Bazı vakitlerde namazı geciktirmek, ya da acele etmek müstehaptır: Meselâ:

1. Sabah namazını; selâm verdiğinde abdest alıp Fâtiha'dan başka kırk âyet okunacak bir namaz daha kılacak zaman kalacak şekilde geciktirmek.

2. Öğleyi, yaz sıcaklarında gün ortası harareti geçinceye kadar ertelemek.

3. Ikindiyi, Güneşin sararma zamanına kalmayacak şekilde erken kılmak.

4. Yatsıyı gecenin son üçte birine kadar geciktirmek.

5. Uyanabileceğinden eminse, vitri gecenin sonuna kadar geciktirmek.

Evinde namazı yalnız kılan kimse, namazları müstehab olan vakitlerinde mi kılmalı?

Uygun olmaz. Müstehap olan vakitler, cemaat ile kılmak için, mescide gitmek içindir. Yalnız iken, her namazı vakti girer girmez kılmaya gayret etmelidir. Çünkü namaz ne kadar geç kılınırsa sevabı o kadar azalır.

Sabah namazını cemaat ile ortalık aydınlanınca kılmak müstehaptır. Evinde veya başka bir yerde namazı yalnız kılan kimse, her namazı vakti girer girmez kılmalıdır. Hadis-i şerifte, "İbadetlerin en kıymetlisi, vakti girer girmez kılınan namazdır."(Tirmizi) buyuruldu. Aynı durum yatsı namazı için de geçerlidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun