Ezan okunmadan (yani vakit girmeden az önce) kılınan namaz kabul olur mu?

Ezan okunmadan (yani vakit girmeden az önce) kılınan namaz kabul olur mu?
Tarih: 04.02.2007 - 18:12 | Güncelleme:

Soru Detayı

Bazen ezan okunmuştur diye, ben namaz kılıyorum, ama hemen sonra veya beş dakika sonra ezan okunur. Yalnız ben tekrar kalkıp namaz kılmıyorum, çünkü kıldım Allah kabul eder diyorum. Yanlış mı yapıyorum acaba?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Farz namazlarla bunların sünnetleri için, vitir namazı, teravih namazı, cuma ve bayram namazları için vakit bir şarttır. Şöyle ki: Farz namazlar, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarından ibarettir. Cuma namazı da öğle vakti içinde yerine getirilir. Bu namazların vakitlerini bilmek farz olan bir görevdir. Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır.

Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir. Vakit girdiği halde ezan okunmamış ise kılınan namazlar geçerlidir; yeniden kılınmaz. Bu ölçüye göre hareket etmeniz gerekir.

Buna göre vakit girdiği halde henüz ezan okunmadan namaz kılmanın bir sakıncası yoktur. Ama vakit girmemişse henüz namaz farz olmadığından kılınan namaz da vakit namazı yerine geçmez; yeniden kılınması gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 600.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun