Ezan sesi duymayan kimsenin, farz namazı kılmadan önce ezan okuması gerekir mi? Elektronik saatten duyduğumuz ezan üzerimizdeki sorumluluğu kaldırır mı?

Tarih: 12.02.2007 - 00:49 | Güncelleme:

Soru Detayı
Almanya'da yaşayan Türkler ezan sesi duymaktan mahrumlar. Acaba ezan duymamış bir mümin erkek, namaza başlamadan önce ezan okumak zorunda mı? Elektronik saatler bazı vakitleri okuyor; saatten duyduğumuz ezan üzerimizdeki sorumluluğu kaldırır mı?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bulunduğunuz muhitte bir cami veya mescitte ezan hoporlörsüz de olsa okunmuşsa, ezan sesini duymak zorunda değilsiniz; ezan sesi her yere ulaşmayabilir. Ancak bulunduğunuz muhitte cami veya mescit yok ise, ezan ve kamet getirmeniz sünnettir.

Elektronik saatlerin okuduğu ezan geçerli değildir. Almanya'da mescitler mevcuttur, o mescitlerde okunan ezanı duymasanız da farketmez, mesul olmazsınız. Ancak bulunduğunuz muhitte mescit veya cami yok ise, ezan ve kamet getirmeniz sünnettir. Getirmeseniz de günah işlemiş olmazsınız; yalnızca sünnet sevabından mahrum kalırsınız.

Bununla ilgili fıkıh kitaplarındaki hüküm şöyledir:

"Köyde evinde namaz kılan kimse, bakar; köyünde ezan ve ikamet okunan bir mescit varsa, artık kendisinin ezan okumasına gerek yoktur. Köyünde böyle bir mescidi yoksa, onun durumu, yolculuk halinde bulunan kimsenin durumu gibidir. (Yani farz namazları kılarken hem ezan, hem ikamet okuması sünnettir)."

"Kasaba, köy ya da şehrin bağ ve bahçelerinde bulunuyorsa, bakılır: Bulunduğu yer kasabaya yakınsa, orada okunan ezanla yetinir; sadece ikamet getirerek namazını kılar. Şehre ya da kasabaya uzaksa, hem ezan, hem de ikamet okuması sünnettir."

"Burada uzaklık ve yakınlığın genel ölçü ve anlamı şudur: Şehir, kasaba ya da köyde okunan ezan sesi onun bulunduğu bağ ve bahçeye geliyorsa, yakın sayılır; duyulmuyorsa uzak sayılır." (El-Hulasa, Fetavâ-yi Hindiyye.)

İlave bilgi için tıklayınız:

Evde namaz kılarken ezan okumak gerekir mi? Hoparlörle ezan, merkezi ezan caiz midir? Ezanla ve kametle ilgili hükümler...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun