Allah Teala'nın isimlerinin müzekker (erkek) olarak kullanılmasının sebebi nedir? Yani daha çok erkeklere isim olarak veriliyor...

Tarih: 14.02.2007 - 11:37 | Güncelleme:

Soru Detayı
Allah Teala'nın cinsiyeti olmadığını, doğmamış ve doğrulmamış olduğunu biliyoruz. Neden Rabbim'in esma-i hüsnaları toplumda sadece erkek ismi olarak kullanılıyor? Niçin böyle yerleşmiş?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah (cc) ve isimleri hakkında erkeklik ve dişilik söz konusu değildir. Ancak Kur'ân-ı Kerîm'de bu isimlere isnad ettirilen fiiller genellikle tezkîr biçiminde kullanılmıştır. Zaten fiiller ya dişi, ya da erkek için kullanılır. Bu ikisi dışında bir üçüncü kullanma şekli yok­tur. Erkeklik ve dişilik sıfatlarını taşımıyan eşyaya daha çok erkek­lik ifade edilen fiiller isnad edilir. Bu, o eşyanın erkek olduğu için değil kullanma yöntemi bulunduğu içindir.

İşte bu kurala göre Allah (cc) isim ve sıfatlarından herhangi birine bir fiil isnad edilince müzekker fiillerden seçilir. Kur'ân'da bilhassa hep bu ölçüde kullanılmıştır.

O halde namazda kıraati yerine getirirken isnad eden fiili mü­zekker biçiminde değil, müennesle ilgili olarak teleffuz ederse na­maz bozulur mu?

Fıkıhçılar bu konuda farklı hüküm getirmişlerdir: Muhammed bin Ali bin Muhammed El-Edîb'e göre namaz bozulur. Çünkü "lem yelid velem yuled" dahil her yerde fiil müzekker getirilmiştir. Şeyh Ebûbekir Muhammed bin Fadl'e göre namaz bozulmaz. Sahih olan da budur.

Buna bir örnek verelim :

"Hel yenzurune illa en yetiyehumullahu fi zulelin"deki "yetîyehüm"ü "te'tiyehüm" şeklinde okumak bu cümledendir.

El-Fevaid kitabında deniliyor ki:

«Namazda kıraatte fahiş hata yaptıktan sonra dönüp onu doğru okuyan kimsenin namazı bozul­maz. İ'rablarda da hatâ yapıp sonra bunu düzeltenin de namazı caiz­dir.»

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun