Bakara süresi 214. ayette geçen "Sizden önceki ümmetlerin sıkıntılarını çekmedikçe cennete giremezsiniz." ifadesi cihada mı teşvik etmektedir?

Tarih: 15.02.2007 - 20:10 | Güncelleme:

Soru Detayı
Ayette "Sizden evvelki müminlerin ve Müslümanların başına gelen zorluklar, meşakkatler sizin başınıza gelmedikçe siz de aynı yolu seçmedikçe, malınızı ve canınızı Allah yoluna vermedikçe cennete gireceğinizi sakın zannetmeyin." ifadesi sizce cihat çağrısı mıdır? Müslümanlığı bütün dünyaya kabul ettirmek için savaşmak lazımsa, hakim kılmak lazımsa cihat emri midir?..
Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Yoksa siz, daha önce geçmiş ümmetlerin başlarına gelen durumlara mâruz kalmadan cennete gireceğinizi mi sandınız? Onlar öyle ezici mihnetlere, öyle zorluklara dûçar oldular, öyle şiddetle sarsıldılar ki, Peygamber ile yanındaki müminler bile “Allah’ın vaad ettiği yardım ne zaman yetişecek?” diyecek duruma geldiler. İyi bilin ki Allah’ın yardımı yakındır."(Bakara, 2/214)

Bu âyet, ilahî terbiye metodunu açıklamaktadır. Allah’ın rızası ve cenneti ucuz değildir. Gayret, sabır ve sebat imtihanlarından geçmek, böylece pişip bir kıvama ermek gerekir.

Allah bu dünyaya sa’y (çalışma) kanununu koymuştur, atalete ve gevşemeye yer yoktur. İşlemeyen demir pas tutar çürür, işleyen demir ışıldar. Dünya rahat yeri değil, hizmet yeridir. Mükâfat yurdu ise âhirettir. Rahat yeri olsaydı Allah en seçkin kulları olan peygamberlerini burada rahat ettirirdi. Âyet başta Asr-ı saadetteki ashab olarak, kıyamete kadar gelecek müminlerin himmetlerini kamçılamaktadır.

Ayrıca bu ayet cihada da işaret etmektedir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Cihadın Kısımları Nelerdir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun