Umreye gitmek yerine bu parayla başka bir hayır yapmak daha faziletli değil midir?

Tarih: 16.02.2007 - 17:49 | Güncelleme:

Soru Detayı
Hac farizasını yerine getirip bir kaç defa da umreye gitmiş bir kimsenin, tekrar umreye gitmek yerine bu parayı tasadduk etmesi daha faziletli değil midir?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Umreye gitmek veya umre parasıyla hayır yapmak arasında tercih yapmakta insan serbesttir. Dilerse bu parayı tasadduk eder dilerse umreye gider. Bundan dolayı hiç kimse kınanamaz.

Ancak hangisinin daha faziletli olduğu konusuna gelince, bu durum şartlara göre değişir. Bazı zaman olur ki, küçük bir miktar para tasadduk etmek bir hayat kurtarır veya buna benzer bir fayda sağlar. Bu durumda tasadduk etmekten dolayı daha fazla sevap kazanabilir. Bazı insanlar da umreye gittiklerinden dolayı girdikleri manevi atmosferle daha fazla hayır yapabilir. Umreye gitmese belki o manevi atmosferi hissedemeyerek fazla hayır hasenat yapamayabilir. Bundan dolayı "hangisi daha faziletlidir" sorusuna kesin bir cevap verilemez, çünkü bu durum şartlara göre değişiklik arzeder.

Dikkat edilmesi gereken bir husus ise; umre sünnettir. Bir kimse umreden dolayı bir vakit namazını kazaya bıkramak zorunda kalsa umreden kazanacağı sevapla, o namazın kazaya kalmasıyla kaybettiği sevabın yerini dolduramaz. Bu durumda bir vakit dahi olsa umreden dolayı kazaya kalacak olsa bu kimse zarar etmiştir.

Bu durumda umreye gitmeyi çok arzu eden kimselerin umre parası kadar da hayır yapıp öylece umreye gitmesi en uygun olanıdır denilebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun