Abdestten sonra kurulanmak mı yoksa kurulanmamak mı daha faziletli mi?

Tarih: 17.02.2007 - 18:26 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. Âişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor:

"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın abdest aldıktan sonra kurulandığı bir bezi vardı." [Tirmizî, Tahâret 40, (53)]

Hz. Mu'âz (radıyallahu anh) anlatıyor:

"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı gördüm, abdest alınca elbisesinin bir kenarıyla yüzünü siliyordu." [Tirmizî, Tahâret 40, (54)]

Bu rivayetler Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın abdest aldıktan sonra yüzünü ve kollarını kurutmak üzere mendil (havlu, bez vs.) kullandığını ifade eder. Ancak Tirmizî, bu babta gelen hadislerin hep zayıf olduğunu söyler ve: "Bu babta Resûlullah'tan hiçbir sahih rivayet gelmedi." der.

Yine Tirmizî'nin bildirdiğine göre, ashab ve daha sonra gelenlerden bir kısım ilim ehli abdestten sonra kurulanmak için mendil vs. kullanmayı uygun görürken, diğer bir kısmı ise izin vermemiştir. Kurulanmayı uygun görmeyenler, kıyamet günü, abdest suyunun tartılacağını kabul ederler. Zührî "Mendil mekruh addedilmiştir, çünkü abdest suyu (kıyamet günü) tartılacaktır." demiştir. Bu düşünceye göre, abdest suyu tartılacağına göre onu silerek izâle etmek mekruhtur.

Abdestten sonra kurulanma meselesinin hükmü, görüldüğü şekilde ihtilaflı ise de genellikle kurulanmanın bir sakıncası olmadığına hükmedilmiştir. Bu nedenle abdestten sonra kurulanmayı abdestin adabından sayan âlimler de vardır.

Ancak Şafiilere göre ise abdest azalarının şiddetli soğuk veya sıcak olup da kurulanmayan azalardaki suyun eziyet vermesi, kirlenmesi gibi mazeretler hariç mendil veya havlu ile kurulanması uygun değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun