Zekatı bir yıl dolmadan peşin olarak verebilir miyim?

Tarih: 19.02.2007 - 20:09 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Her ay maaşımdan belli bir miktarda ayırarak bankaya yatırıyorum. Ancak ayırmadan önce tüm maaşım üzerinden 1/40 oranında zekatı hemen veriyorum. Ancak bazen bu biriktirdiğim paradan çekerek harcama yapıyor, bazı aylarda da üzerine ekleme yapamıyorum.
- Bu durumda zekatı (bir yıl dolunca) nasıl vermem gerekir?
- Bir de bu paranın üzerine senede bir kez mahsulattan (fındık) kazandığım parayı, zekatını (öşür) vererek ekliyorum.
- Bu durumda zekatı (bir yıl dolunca) nasıl vermem gerekir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Zekât, farz olduktan sonra verilir. Nisaba ulaşan, zengin olduğu tarihi, kameri aya göre bir yere yazar. Mesela, 3 Receb'te zengin olmuşsa, bir yıl sonra Receb'in üçü gelince yine nisap kadar parası ve ticaret malı varsa zekâtını verir; Ramazan ayını beklemez. Günü gelmeden zekât vermekte de bir sakınca yoktur, çok iyi olur.

Hatta gelecek birkaç yılın zekâtını önceden vermek de caizdir. Bir kimse, zekâtını yanlış hesap edip, bir altın zekât vermesi gerekirken iki altın hesap etse, fakire verdikten sonra tekrar hesap etse, bir altın vereceğini anlasa, ikinci yıl vereceği zekâta bu bir altını sayabilir.

Ancak, yıl sonunda elinde olan mal daha fazla olur ve baştan verdiği zekât eksik kalırsa, o eksiği telafi eder.

Biriken paranın zekâtı paranın üzerinden bir yıl geçtikten sonra verilir. Paranın üzerinden bir yıl geçmeden, yani zekât farz olmadan para elegeçer geçmez zekât verilirse, bir sonraki verilecek olan zekât, iki yıl sonra verilir. Çünkü bir yıl sonraki zekât peşinen ödenmiştir, diğer yılın zekâtı için de bir yıl beklenmesiyle zekât farz olacağından, paranın ele geçtiği andan itibaren iki yıl sonra ikinci zekât verilir.

Diğer kazancınızdan eklediğiniz paranın zekâtı da aynı şekilde ne zaman elinize geçmişse ona göre hesaplanır.

İlave bilgi için tıklayınız:

ZEKÂT.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun