"Cennet ehli yüz yirmi saftır; bunlardan seksen safı bu ümmetten, kırk safı da diğer ümmetlerdendir." (Tirmizi, Cennet, 13) hadisini açıklar mısınız?

Tarih: 01.05.2011 - 13:49 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Büreyde (r.a.)’den rivâyet edilmiştir. Rasûlullah (asm) şöyle buyurdu:

“Cennetlikler yüz yirmi saf olacaklardır. Onların seksen safı bu ümmetten kırk safı diğer ümmetlerden olacaktır.” (Tirmizi, Cennet, 13; İbn Mâce, Zühd: 17; Dârimî, Rıkak: 27)

Tirmizî hadisin hasen olduğunu söylemiştir.

Bu hadîsten maksad, bu ümmetin çokluğu ve cennetliklerin üçte ikisini teşkil ettiğini ifâde etmektir. Bin dört yüz yıldan ziyade, her asırda yüz milyonlarca ve günümüzde bir milyardan fazla insan O'na (asm) biat etmiştir.

Hz. Muhammed (asm)'in peygamberler arasında yüce bir konuma sahip olduğu bilinmektedir. Onun ümmeti de diğer ümmetlere göre her yönden daha üstün ve daha faziletlidir. Onlar, sahip oldukları yüce özelliklerden dolayı mealen şöyle övülmektedirler:

"(Ey Üm­met-i Mu­ham­med!) Siz in­san­la­rın iyi­li­ği için mey­da­na çı­ka­rıl­mış en ha­yır­lı üm­met­si­niz. İyi­li­kleri ya­yar, kö­tü­lükleri ön­ler­si­niz, çün­kü Allah'a ina­nır­sı­nız." (Âl-i İmrân, 3/110)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun