Yüce Allah Hz. Adem'i yaratırken meleklerin, "Orada kan dökecek ve fitne çıkaracak birini mi yaratacaksın?" demelerini nasıl anlamalız?

Tarih: 03.03.2007 - 10:53 | Güncelleme:

Soru Detayı
Yüce Allah Hz. Adem'i yaratırken meleklerin, "Orada kan dökecek ve fitne çıkaracak birini mi yaratacaksın?" demelerini nasıl anlamalız? Bizlerden önce cinlerin yaratılığını biliyorum. Acaba meleklerin kastettiği cinler mi yoksa başka bir insan toplluğu mudur?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cenab-ı Hak, sual sormaları için izin verdiği zaman melekler istişare esnasında, “Orada kan dökecek ve fitne çıkaracak birini mi yaratacaksın?” diye sormuşlardır. Meleklerin bu suallerini itiraz mânâsında, -hâşâ- Allah’ı tenkit şeklinde düşünmemelidir. Çünkü meleklerin Cenab-ı Hakk'ın fiillerine itiraz etme kabiliyetleri yoktur. Onlar masum varlıklardır. Günah işlemezler ve işleyemezler de. Dolayısıyla, böyle bir itirazda bulunmaya masumiyetleri mânidir.

Öyleyse, meleklerin sual sormalarının hikmeti nedir?

Meleklerin daha önce şahid oldukları bir malumatları vardı. Nitekim daha önce yeryüzünde yaşayan cinler, dünyayı fesada vermişler, orada kan dökmüşler, zulüm yapmışlardı. Melekler bunları biliyorlardı. İnsanların da Allah’a isyan edeceklerinden, yeryüzünde tekrar fesat çıkaracaklarından korktular ve böyle bir sual sordular. Melekler bu bilgiye, ya Allah’ın bildirmesiyle vâkıf olmuşlar veya Levh-i Mahfuz’a bakıp oradan öğrenmişler yahut da insana gadabî ve şehevî kuvvetlerin verileceğinden anlamışlardır.

Meleklerin, insanın kan dökeceğini, fesat çıkaracağını bilmeleri cin topluluğu hakkında olup, daha Hz. Adem (as)'den önce yaratılmış bir insan topluluğu bulunmamaktadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

alparslanaygul

Bir arkadaşım şöyle demişti: Melekler Cenabı Allaha "Orada kan dökecek ve fitne çıkaracak birini mi yaratacaksın?” diye niçin sormuşlar? Çünkü yeryüzünde insanlar yaratılmadan önce insana benzeyen insansı varlıklar vardı ve onlar yer yüzünü fesada ve kana bulamışlardı. Oysa Yukarıdaki yazısı gayet güzel bir şekilde izah etmişsiniz. Kafamdaki tereddütler gitti. Yeryüzünde İnsanlardan önce cinlerin yaşadığını şimdi öğrendim. Teşekkür eder hayırlı çalışmalar dilerim.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun