Şeytanın ölüm anında kişinin imanını çalmaya çalışması ve bunun için ona su vermesi doğru mudur?

Tarih: 04.03.2007 - 16:14 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet bu anlamda bazı bilgiler vardır. Ancak imanı sağlam olanlara bir şey yapamaz.

Hali ihtizarda bulunan yani ölümü çok yaklaşmış olan kimsenin ağzı ve boğazı çok kere susuzluktan kurur. Bu esnada kendisi de su isteyemez.

Şeytan ise fırsat bu deyip, çeşitli entrikalarla ve çeşitli kılıklara girerek onun imanını almaya çalışır. Hatta ona elinde bir bardak su ile görünüp imanından dönmesi karşılığında su vereceğini bile söyler. Onu bu durumda susuzluktan kurtarmak için hastanın hizmetinde bulunanların azar azar suyla hastanın ağzını ıslatmaları ve hararetini gidermeleri gerekir.

Şeytanın şerrinder kurtarmak için de Allah'a dua ve niyazda bulunmaları, hastaya Kelime-i Tevhid ile Kelime-i şehadet telkin etmeleri ve yanında onun imanını kuvvetlendiren ahiret hayatını, ölümü ve ölümden sonrasını anlatan ayet ve süreler okumaları lazımdır. (bk. kaynaklar ve bilgi için bk. Kabir Hayatı, Doç. Dr. Süleyman Toprak)

Peygamberimiz (sav) "Siz ölülerinize (yani ölmek üzere olan hastalarınıza) La ilahe illallahı telkin ediniz. (Müslim,  Cenaiz 1, 2) buyurmuşlardır.

Şeytan ölüm anında yalnızca vesvese verir bu da insanın imanını almak demek değildir. İnsan bu dünyada nasıl yaşamışsa ölüm anındaki şeytanın vesvesesine karşı da durumu öyle olur. Hayatını İslam ve iman dairesinde geçiren insanların imanını şeytan alamaz, verdiği vesvese de tesir etmez.

Ancak yaşantısı İslamiyete uygun olmayan insanlar şeytanın bu vesvesesinden korkmalıdır.

Kısacası sekerattaki durumumuzu şu anki yaşantımız belirleyecektir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Ölüm anında şeytanın görüneceği söyleniyor. Savaş meydanında ...

Sekerat-ı mevt, ölüm anında çekilen sıkıntılar hakkında bilgi verir misiniz?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun