Şapka giymenin hükmü nedir?

Tarih: 24.07.2006 - 19:56 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İman ve küfür kalbe ait sıfatlardır. Bazen, imana veya küfre delalet ve işaret eden bazı fillerden ve davranışlardan dolayı insanlar vasıflandırılabiliyor. Mesela, bele takılan ve rükûa gitmeye mani olan “zünnar” dediğimiz kemere benzer bir takıyı, eskiden sırf imana zıtlıktan dolayı ehl-i küfür takıyorlardı. İşte böyle bir takıyı takan bir insana doğal olarak “kâfir” denilirmiş. Bunu takanın kalbine bakma imkânı olmadığından, mümin bile olsa “kâfir” damgasını yemekteydi.

Sizin sorduğunuz şapka için de aynı inanış hakimdir. Şapkanın anlamı -önündeki çıkıntıdan dolayı- “Ben Allah’ın önünde secde etmem.”dir. Bu yüzden tüm İslam âlimleri “Şapka küfür alametidir. Bunun için şapkayı şaka ile dahi olsa başına koyan kâfir olur.” demişlerdir.

Bununla beraber, bugün genellikle giyilen şapka, Frenk gömleği, pantolon, ceket, kıravat gibi giysiler, küfür alameti olmaktan çıktığı ve yaygınlaştığı için, bunu giymek günah ve küfür olmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

hatmane

ALLAH sizden razi olsun.. Basarilariniz devami diliyorum..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ilhantarakcı

Allah razı olsun bir restoranda işe girdim ve iş gereği şapka takmak mecburi ama inşallah en kısa vakitte ayrılacağım çünkü şapkadan iğreniyorum

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun