Nişanlıdan ayrılmak vebal almak mıdır? Ayrılırken defalarca helallik istedim; ama vermediler...

Tarih: 06.03.2007 - 11:36 | Güncelleme:

Soru Detayı
Yirmi altı yaşındayım ve yaklaşık bir ay önce sadece sözlenmiş olduğum ve nikah yapılmayan sözlümden kendi sebeplerimden dolayı ayrıldım. Çok seviyordu beni. Ayrılırken defalarca helallik istedim. Ama vermediler. Üstelik beklentilerime cevap veremiyordu, ilerisi açısından korkularım olduğu için ayrıldım. Hakkı bana geçmiş midir?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Nişanlılık dönemi kişilerin birbirini tanıma dönemidir. Bu bakımdan bu dönemde çeşitli sebeplerden dolayı evlilikten vazgeçildiği takdirde karşıki insanın hakkına geçilmiş olmaz.

İslâm hukuku, nişanlıları evlenmeye mecbur etmemiştir. Ancak meşrû bir sebep olmaksızın nişanı bozmak mekruh veya haram sayılmıştır. Nişanın bozulması halinde, daha önce mehir verilmiş ise, bunun iâdesi gerekir. Nişanlıların birbirlerine verdikleri hediyelere gelince... Bu konuda hîbeden dönme hükümleri uygulanarak, bunlar mevcutsa aynen iade edilir. Kullanılmış ve artık mevcut değilse bir şey gerekmez.

Şâfiîlere göre, hediyeler duruyorsa aynen, kullanılmış ve yok olmuşsa bedeli bakımından iade edilirler.

Mâlikîlere göre ise, nişanlanma ve evlenme örf ve âdetin çok rol oynadığı bir saha olduğu için, hediyeler konusunda o beldenin örfüne uyulur. Örf kaidesi yoksa ve nişanı erkek bozmuş olursa, kadın verilen hediyeleri iâde etmek zorunda değildir.

(Şamil İ.A., Md. NİŞANLILIK)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun