Kur'an-ı Kerim'de peygamber kıssalarının tekrar edilmesinin hikmeti nedir?

Tarih: 06.03.2007 - 20:54 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kur'an'da hep kıssalar neden böyle çok anlatılmış?
- Peygamber kıssalarında bir surede olayları uzun anlatırken, diğer bir surede kısa anlatılmış. Farklı surelerde anlatılan bu kıssalarda sanki farklılıklar var...

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur'an-ı Kerim insanlığa rehberdir. Bu sebeple hayatımızın her yönünü içine almaktadır. Peygamberlerin hayatları ise bizim için canlı birer örnektir. Bu sayede onların hayatlarını kendimize birer rehber telakki edelim diye Kur'an'ın çok yerinde onların hayatlarından farklı bölümler anlatılmıştır.

Bildiğiniz gibi peygamberler Allah'ın en sevgili kullarıdır. Allah onların hayatlarını çok anlatarak bize “Siz de bunlara bakarak onların başlarına gelen olaylardan ders alın ve şikayetçi olmayın.” demek istiyor.

Ayrıca Kur'an'ın tamamını okumaya fırsat bulamayan veya gücü yetmeyen, her yerde o peygamberlerin hayatlarını bulabilmeli ve örnek alabilmelidir. İşte onların hayatı çok sık ve değişik olaylarla anlatılmalı ki her zaman ve her surede bizi ikaz edip uyandırsın.

Kıssalar anlatılırken görülen farklılıkar, olayın değişik yönlerini anlatmaktan kaynaklanmaktadır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kur'an-i Kerim'de Musa Aleyhisselamın çokça zikredilmesinin, Yahudilere daha sert ifadelerin geçmesinin hikmetleri nelerdir?

Kur'an' da bazı kıssaların, ayetlerin ve cümlelerin sık sık tekrarlanmasının sebebi ve hikmeti nedir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun

BENZER SORULAR