Bela ve musibetlerin nedeni nedir? Bakara suresi 155 ve Şura süresi 30. ayetlerini açıklar mısınız?

Tarih: 08.03.2007 - 20:19 | Güncelleme:

Soru Detayı
Kur'an'da dikkatimi çeken iki farklı şey var. Şimdi Allah bize günahlarımız dolayısıyla mı bela ve musibetler veriyor, yoksa bunları bize imtihan olarak mı veriyor? Söz konusu ayetler şunlar: Şura: 30 ile bakara 155.
Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsanın başına gelen bela ve musibetlerin bir çok hikmeti vardır. Bazen bela ve musibet günahlardan dolayı gelir ve günahlara keffaret olur. Bazen de insanın manevi terakiyatı için ve onu imtihan etmek amacıyla gelir. Bu bakımdan tek yönlü düşünmemek gerekir.

"Biz mutlaka sizi biraz korku ile, biraz açlık ile, yahut mala, cana veya ürünlere gelecek noksanlıkla deneriz. Sen sabredenleri müjdele!" (Bakara, 2/155)

Kısaca, ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım isteyiniz. Çünkü Biz, peygambere tabi olup, olmayanı seçmek ve o nimeti tamamlamak üzere sizi korkudan, açlıktan, mallar, canlar ve ürünlerin eksikliğinden az bir şeye uğratacağız ve böyle bazı sıkıntılarla imtihan edeceğiz.

Ahirette:

"Onlar için hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir." (Âl-i İmrân, 3/170)

sırrına ermeniz için dünyada biraz bu sıkıntıları tadacaksınız. Düşmanların hücumu korkusu, kıtlık ve darlıktan dolayı açlık, savaş ve savaş masrafları dolayısıyle mal ve can eksikliği, kazanç ve evlat eksikliği cinsinden herhalde biraz bir şey ile imtihan edileceksiniz.

Bu mutlak ifade içinde bu âyet, İslâm dininde farz kılınacak olan bazı hükümlere ve sorumluluklara bile işaret etmektedir. Korku Allah korkusuna, açlık Ramazan orucuna, mal eksikliği zekata, can eksikliği cihada, şehitliğe ve hastalığa; ürün eksikliği, evlat eksikliği kazanç zayiine işarettir.

"Başınıza gelen her musîbet, işlediğiniz günahlar (ihmal ve kusurlarınız) sebebiyledir, hatta Allah günahlarınızın çoğunu da affeder." (Şura, 42/30)

Bu hitap günahkârlaradır. Fakat gösterecekleri sabır sayesinde yüksek derecelere ulaştırılmak gibi sebeplerle, günahkâr olmayanların başlarına gelen musîbetler de yok değildir. Müminlere gelen sıkıntılar, onlar için keffarettir. Allah’ın dinine hizmet için çalışan kimsenin çektiği sıkıntılar ise, onun sadece günahlarına keffaret olmakla kalmayıp aynı zamanda Allah katındaki derecesinin de yükselmesine vesiledir. Dolayısıyla öyle bir zatın, günahlarının cezasını ödediğini düşünmek çok yanlıştır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Bir insanın başına gelen bela ve musibetlerde; "Sen çok günah işliyorsun, o yüzden bunlar başına geliyor." demek nasıl bir davranıştır?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun