Kıyamet anını ölüler de yaşayacak mı?
Değerli kardeşimiz,
"Kıyametin hâdisâtından ervâh-ı bâkiye müteessir olacaklar mı?"
"Elcevap: Derecatlarına göre müteessir olacaklar. Melâikelerin tecelliyât-ı kahriyede kendilerine göre müteessir oldukları gibi müteessir olurlar. Nasıl ki bir insan, sıcak bir yerde iken, hariçte kar ve tipi içinde titreyenleri görse, akıl ve vicdan itibarıyla müteessir olur."
"Öyle de, zîşuur olan ervâh-ı bâkiye, kâinatla alâkadar oldukları için, kâinatın hâdisât-ı azîmesinden, derecelerine göre müteessir olmalarını; ehl-i azap ise elemkârâne, ehl-i saadet ise hayretkârâne, istiğrabkârâne, belki bir cihette istibşarkârâne teessüratları bulunmasını, işârât-ı Kur'âniye gösteriyor. Zira, Kur'ân-ı Hakîm, her zaman kıyametin acaibini tehdit suretinde zikrediyor, "Göreceksiniz" diyor. Halbuki, cism-i insanî ile onu görenler, kıyamete yetişenlerdir. Demek, kabirde cesetleri çürüyen ervahların da o tehdid-i Kur'âniyeden hisseleri var." (Said Nursi, Mektubat, On Beşinci Mektup, s.373)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İnsanlar ahirette nasıl hesaba çekilecektir? Sevabı günahından fazla ise durumu nasıl olacaktır?
- "O gün her ümmeti, diz çökmüş görürsün. Her ümmet kendi kitabına çağrılır" (Casiye, 45/28) ayetine göre, hiçbir dini kabul etmeyen ateistler hangi kitaba göre çağrılacaklar?
- Ölüm nasıl nimet olabilir?
- Eski Filozofların Ahiret Hakkındaki Görüşleri Nelerdir?
- Cennette, eşimi başkası ile paylaşmak zorunda mıyım? Bu durum adaletsizlik olmuş olmaz mı?
- Ölüler, öbür dünyada bizim konuştuklarımızı her nerde olursak olalım duyarlar mı?
- Cehennemde yanmayacak üç göz hangileridir?
- Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz mi?
- Üzerimize damlayan, sıçrayan idrarın (istem dışı olsa dahi), kabir azabının sebeplerinden biri olduğu doğru mudur?
- Kabir azabı nasıldır?