Bir erkeğin eşine küfretmesi (şetm) nikahı bozar mı?

Tarih: 10.03.2007 - 18:29 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Erkeğin eşine hakaret (küfür) etmesinden dolayı nikah bozulmaz. Ancak hakaretin içinde talağı gerektirecek bir söz olursa nikah bozulur.

Hanefi mezhebine göre, ergen olup aklı başında olan her erkeğin talakı vaki olur. İster hür, ister köle olsun, isterse kendi iradesiyle boşasın, isterse zorlamakla boşasın farketmez. Ancak Maliki mezhebinde zorlananın talakı vaki olmaz. (El-Cevheretü'n-Neyyire)

İslam evlilik müessesini her zaman korumuştur. Rastgele kadın boşamayı uygun görmediği gibi, şaka veya laf olsun diye karı boşama laflarını ağza alıp, kadının onurunu zedelenmesine cevaz vermemiştir. Bu bakımdan şaka ve laf olsun diye karısına "Sen benden boşsun." diyen erkeğin boşamasının hüküm ifade edeceğini kabul etmiştir.

Çünkü Resulullah (asm) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

"Üç şeyin ciddisi de ciddi, şakası da ciddidir: Nikah, Talak ve Ric'a."

Bunun gibi, yanlışlıkla dili kayıp karısını boşayan kimsenin bu tarz boşaması da vaki sayılır. Bu bakımdan mümin kimse hem davranışlarına, hem ağzından çıkacak söze her zaman dikkat etmek ve kendini kontrolde bulunmak zorundadır.

Sarih talak, açık ve maksadı yansıtır şkilde belli lafızlarla yapılan talaktır. Açık olduğu için niyete muhtaç değildir. Adamın ağzından çıktığı takdirde hüküm ifade eder, niyeti ne olursa olsun, niyete itibar edilmez. "Sen boşsun, seni boşadım." gibi sözler açıktır.

Kinaye lafızlarla talağın ise niyete ihtiyacı vardır. Çünkü kullanılan lafızların hem talak da hem de başka manalarda kullanılma ihtimali vardır. Bunun için fukahanın hepsi, "Kinaye lafızla söylenen talak ancak niyet ile vaki olur. Çünkü hangi manada kullanıldığı açık değildir." demişlerdir.

Buna göre boşama niyeti olmadan eşine, ya da eşinin annesine yapılan hakaret ya da küfür ile boşama gerçekleşmez.

Geniş bilgi için bk.: Celal Yıldırım, İslam Fıkhı.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun