Cenab-ı Hak isim ve sıfatlarının manevi güzelliklerini tecelli ettirmek için kainatı yarattı. Peki neden Allah (c.c) isim ve sıfatlarının manevi güzelliklerini tecelli ettirdi?

Tarih: 12.03.2007 - 16:56 | Güncelleme:

Soru Detayı
Bir cevabınızda, "Cenab-ı Hak isim ve sıfatlarının manevi güzelliklerini tecelli ettirmek için kainatı yarattı." diyorsunuz Peki neden Allah (c.c) isim ve sıfatlarının manevi güzelliklerini tecelli ettirdi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cenab-ı Hak isim ve sıfatlarının manevi güzelliklerini tecelli ettirmekle, kendi cemal ve kemalini bu eserlerinde kendisi bizzat müşahede buyurduğu gibi, melekleri, insanları ve cinleri de bu şereften, bu lütuftan hissedar etmek diledi. Bundan dolayı kainatı ve şuurlu varlıkları yarattı.

Her cemâl ve kemâl sahibi, cemâl ve kemâlini göstermek istemesine binaen, Cenab-ı Hak da mutlak kemâlini ve kemâl derecesine varan mutlak cemâlini görmek ve göstermek istemiş ve bunun için kâinatı yaratmıştır. Kısaca, kâinatın yaratılması tezahür-ü Rububiyet içindir.

"Cin ve insi yarattım Beni bilsinler ve Bana kulluk yapsınlar diye..." (Zâriyât, 51/56)

buyuran Cenab-ı Hak, kâinatı kendisini bildirmek, şuûnâtını göstermek ve bir de başka aynalarda kendisini müşahede etmek için yaratmıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun