Hz. Peygamber bakireyle evliliği teşvik ettiği halde, niçin ilk evliliğini dul birisiyle (dul ve yaşça kendisinden büyük olan Hz. Hatice ile) yaptı?

Tarih: 13.03.2007 - 16:07 | Güncelleme:

Soru Detayı
Hz. Peygamber (asm) hadislerinde hep bakire bir kızla evliliği tavsiye ederken , kendisi neden ilk evliliğini dul ve yaşça kendisinden büyük olan Hz. Hatice ile yapmıştır? Burdan Hz. Peygamber (asm)'in dul biriyle evlendiği için mutsuz ve pişman olduğu ve bunun sonucunda bakire kızla evliliği tavsiye eden hadisler söylediği sonucunu çıkarabilir miyiz? Neden dul bir kadınla evlenmiştir?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bazı dul bayanlar vardır ki ahlaken bakire olanlardan çok daha üstündür. Hz. Hatice (ra) de ahlaken üstün bir hanım idi. Ancak bekar bir erkeğin bakire bir kızla evlenmesi genel anlamda daha uygundur.

Dört hatunun faziletleri bütün dünya hatunlarının faziletlerinden üstündür.

"Meryem Bint-i İmran, Firavun'un karısı Asiye, Hatice bint-i Huveyled ve Fatma bint-i Muhammed"

Hz. Hatice (ra), Kâinatın Efendisi (asm) kocasından on beş yaş büyük olmasına rağmen, yüce şahsiyetinden dolayı kendilerine karşı son derece nazik, duygulu ve itinalı davranıyordu. Peygamber Efendimizin (asm) şerefli hanımına karşı muhabbeti de fazlaydı. Öyle ki, vefatından sonra bile hiçbir vakit muhabbetini kalbinden atmadı, gönlünün en mûtenâ köşesinde ebedî beraberliğe kadar sakladı.

Resul-i Ekrem Efendimiz (asm), Hz. Hatice (ra)'nin keremkârlığını, hayırseverliğini ve kendisine yaptığı büyük yardımı her zaman yâd ederdi. Bu yâd ediş, Hz. Âişe (ra) Validemize,

"Hatice-i Kübrâ'dan başka, Nebiyy-i Ekremin zevcelerinden hiçbirini kıskanmadım." (Müslim, 7/133)

dedirtecek ve onun kıskançlık damarını tahrik edecek kadar fazla idi. Nasıl yâd etmezdi ki? Çocuklarından biri hariç diğerlerinin annesi o idi. Herkes ona düşman iken, ona dost elini uzatan o idi. Her türlü ıztırap ve sıkıntı karşısında kendisini teselli eden o idi. Herkesin ona arka çevirdiği bir zamanda yanıbaşından ayrılmayan o idi.

Elbette, böylesine yüksek duygu ve meziyetler sahibi zevcesini, Peygamber Efendimiz (asm) hiçbir zaman unutmayacak ve onu her zaman hayırla yâd edecekti.

İlave bilgi için tıklayınız:

HZ. HATİCE (R.A.)...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun