Peygamberimiz iç çamaşırı kullanmış mıdır?

Tarih: 27.09.2011 - 00:52 | Güncelleme:

Soru Detayı
- Sünnete uygun olarak nasıl bir iç çamaşırı tercih etmeliyiz?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. Peygamber (asm)'in kıyafetleri şu parça ve çeşitlerden oluşmaktadır: 

Mübarek başlarına; burnus veya kalensüve adı verilen bir külah üzerine sarılmış sarık (‘imame) giyerlerdi.

Üstlerine giyindikleri elbiseleri de ridâ, izâr ve kamîs şeklinde olurdu. Giyindikleri kıyafet -umumiyetle- iki parça olup; üst parçasına ridâ, alt parçasına da izâr denirdi. Kamîs ismi verilen önü kapalı entari gibi uzun gömlek giyinmeyi ise daha fazla tercih ederlerdi. Gerektiği zaman bunların üzerine; cübbe, aba, bürde gibi adlar verilen hırka nevinden bir kıyafet giydikleri de olurdu.

Ayaklarına giydikleri ayakkabı çeşidi ise; nâleyn adı verilen sandal tipi pabuçla, huffeyn denen potin veya mest tipi ayakkabılardır.

Kaynakların verdiği bilgilere göre; Hz. Peygamber (asm)'in bütün giyim eşyaları bu parçalardan meydana geliyordu. Kendilerinin çorap giymedikleri hususunda vesika değerini taşıyan bir kayda rastlayamadığımızı da belirtmeliyiz.

Farsça "şalvar" kelimesinden Arapça'ya mal edilmiş olan "sirval" veya "seravil" (iç donu) giydiklerine dair bir rivayete raslanmamaktadır. Bununla birlikte Buhari'de geçen bir rivayette Peygamberimiz (asm)'in:

"Giyecek izar bulamayan kimse şalvar (seravil) giysin." buyurdukları kaydedilir. (bk. El-Camiu's Sahih VII, 38)

Elbetteki Peygamberimiz zamanında günümüzdeki gibi bir iç çamaşırı yoktu. Sirval denilen iç donu ise nadiren kullanılan bir çamaşırdı. Giyim konusunda önemli olan avret yerinin örtülmesidir. 

 (bk. Prof. Dr. Ali Yardım, Peygamberimiz'in Şemaili, Damla Yayınevi, İstanbul-1998, s. 120-121)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun