Kadınlar secde yaparken kolların ve dirseklerin durumu nasıl olmalıdır?

Tarih: 26.07.2006 - 23:48 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Örtünmesi gereken avret yerleri ve saf düzeni hariç, esas olarak namazın farz ve vaciplerinde kadınla erkeğin namazı aynıdır, değişen bir şey yoktur. Değişiklikler, namazın sıhhatine engel olmayan bazı sünnet ve müstehaplardadır.

Meselâ, kadın secdeye vardığında erkekler gibi kollarını yana açmaz, yan taraflarına iyice yapıştırır, dirseklerini de yere koyarlar, erkeklere nisbetle biraz daha alçalırlar.

Secdede hem alnın hem de burnun yere değmesi gerekir. Bir rahatsızlığı yoksa, yalnız alnı yere koymak mekruhtur. Çünkü burnun yere teması vaciptir.

İki ayağın veya bir ayağının parmaklarını yere koymadıkça secde caiz olmaz. Secde süresince her iki ayak yerden kesilince namaz bozulur. Bir özür yokken sadece bir ayağını yere temas ettirip diğerini kaldırmak mekruhtur. Yine, yalnız bir ayağının bir parmağını veya ayağının üstünü yere koymak secde için kâfi gelmez.

Secdenin nasıl yapılacağı hususunda Peygamber Efendimizin (a.s.m.) vermiş olduğu ölçü şudur:

“Ben yedi kemik üzerine secde etmekle emrolundum: Alın, iki el, iki diz ve iki ayağın parmak uçları üzerine...”(Müslim, Salat: 231)

Bu konuda geniş bilgi için "Açıklamalı İslâm İlmihali" isimli kitabımızın 275. sayfasına bakabilirsiniz. (bk. Mehmed PAKSU, Aileye Özel Fetvalar)

İlave bilgi için tıklayınız:

Kollarını köpeğin döşediği gibi döşemesin, hadisi kimler içindir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 100.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun