Mübarek günlerde ölenlerin kabir azabı çekmeyeceği söylenmektedir. Diğer günlerde ölen kimselere göre bir ayrıcalık olmaz mı?

Tarih: 03.01.2012 - 08:31 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir insanın amelinin iyi olması için, her şeyden önce sağlam bir imana sahip olması gerekir. Bir mü’min mübarek gün ve gecelerin birinde vefat ederse, Cenab-ı Hakk'ın ona ayrı bir muamele edeceğine dair bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur:

“Bir Müslüman cuma günü veya gecesi ölürse Cenab-ı Hak onu kabir fitnesinden (sualinden ve azabından) kurtarır.”(Tirmizî, Cenâiz: 73; Müsned, 2:176)

Başta cuma günü ve gecesi olmak üzere, Kadir Gecesi gibi diğer gün ve gecelerde vefat edenlere Cenab-ı Hak o vakitlerin hürmetine ayrı bir muameleye tabi tutacaktır. Mübarek gün ve gecelerde yapılan amel ve ibadetlerin sevabı, diğer günlere göre daha fazla olacağı gibi, o vakitlerde ölen mü’minler de ayrıca Cenab-ı Hakk'ın af ve mağfiretine nail olurlar.

Meselâ, hadislerde Kadir Gecesinde Cenab-ı Hakk'ın, Ben-î kelb kabilesinin koyunlarının sayısınca mü’mini affedeceği bildirmektedir ki, şayet o mü’min böyle bir gecede, ölmeden önce Cenab-ı Hakk'ın affına mazhar olmuşsa, haliyle bu nimetten faydalanacak ve kurtulacaktır.

Allah Teala'nın bir kuluna ihsanda bulunmuşsa, bunu diğerlerine haksızlık olarak değerlendirmemek gerekir. Kim bilir o kişi hangi güzel ameli işlemiştir ki Rabbimiz de o günde ona ölümü nasib eylemiştir. Bunlar bize gaybi olan meselelerdir.

Ayrıca diğer günlerde ölüp kabir azabı çekmeyecek insanlar da vardır. Tabi bir söz söylenirken mecrasında anlamak gerekir. Mübarek günlerde kâfir, zalim, isyankâr insanlar da ölmektedir. Bu gibi insanların bu hadiste bahsedilen müjdeye nail olmayacağı da anlaşılmalıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun