Medcezir / gelgit bir meleği ayağını denize sokması ve çıkarmasıyla oluştuğu söylenmektedir; ne dersiniz?

Tarih: 06.01.2012 - 13:08 | Güncelleme:

Soru Detayı
- Medcezir, Ay ve Güneşin konumlarındaki değişimin etkisiyle oluşmaktadır. - Bir meleğin olduğu ve bu melek ayağını denize sokmasıyla med, geri çıkarmasıyla cezir oluştuğu söylenmektedir. - Meleklerin görevleri ile bilimi nasıl birbirine bağlayabiliriz?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur'an'ın bize öğrettiğine göre kainatta olan en küçük bir hadise Allah'ın izni ve kudreti ile olmaktadır.

"...Karada ve denizde ne varsa hepsini O bilir. O’nun haberi olmadan bir tek yaprak bile düşmez..."(En'am, 6/59)

 ayeti bu hakikati belirtmektedir. Dolayısıyla medcezir olayı da Allah'ın izni ile olan tekvini hadiselerdendir. Bu hadiseler belli zamanlarda belli sebeplerin etkisi ile olması hikmet gereğidir. Yoksa her şey alelalede olsaydı, bilimsel gelişmelerin olması mümkün olmayacaktı.

Medcezir hadisesi iki şekilde değerlendirilmeye alınabilir. Birisi, jeoloji gibi cağrafya bilimlerinin, fizik kanunları çerçevesindeki değerlendirme, diğeri din felsefesi penceresinden, metafizik yönü bakımından değerlendirme...

Melekler Rabbimizin emrinde onun sanatını tesbih eden ve aynı zamanda kainattaki olan hadiselerin cereyan etmesinde vazifeleri olan varlıklardır. Kâinattaki maddi manevi hemen bütün işlerde görevlidirler. Her varlığın müekkel, yani kendisine vekil kılınmış bir melaikesi vardır. Yaptıkları işlerin önemine göre dereceleri de birbirinden farklıdır. Güneş ve benzeri yıldızların birer müekkel melaikesi olduğu gibi, her bir yağmur tanesinin de birer melaike ile taşındığı hadislerde anlatılmaktadır.

Medcezirin meydana gelmesinde müekkel olan melekler vardır. Bu görevlerini icra ederken ayağını denize koyması ile med, çıkarması ile cezir olduğu düşüncesi, dini bir hakikat değil halk arasındaki bir tasavvurdur...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

1907busecan

bizleri aydınlattığınız için teşekkürler

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun