Şafii mezhebine göre, el ve yüze sürülen krem abdeste ve namaza mani olur mu?

Tarih: 02.04.2007 - 15:51 | Güncelleme:

Soru Detayı
Yüzüme ve elime arko gibi yaglı kremeler sürdükten sonra, elimi ve yüzümü sabunla yıkamadan abdest alırsam abdestim olur mu? Hani yağlı kremin altına su geçmez de abdest de olmaz diye düşündüm de. Cevabı Şafii mezhebine göre verirseniz iyi olur.
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yağlı boya, balık pulu gibi deri üzerinde tabaka oluşturan maddeler, suyun geçmesine engel olduğundan abdest ve gusle zarar verir. Ancak kremler deri üzerinde tabaka oluşturmadığı için deri ıslanmasa bile derinin üzerinden suyun akmasıyla abdest ve gusül olur. Abdestten sonra deriye sürülen kremlerin abdeste bir zararı yoktur.

Namaza gelince:

Kremlerin içerisinde alkol olabilir. Deodorant, parfümleri ve kolonyadaki alkol Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden, elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza mâni olmaz. Şâfii ve Hanbeli gibi diğer mezheplere göre pis sayıldığı için, sürülen yeri yıkadıktan sonra namaza durmak gerekir.

Şafii mezhebine göre, kremin içerisinde domuz yağı, alkol varsa; alkol, domuz ve mamülleri, necis olduğundan, bir damla dahi olsa o kısmı yıkamadan namaz olmaz. Az ise namaz olur. Kremin içeriğine göre karar vermek gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun