"Siz erkek çocuklarınızı sevin, kız çokcuklar zaten kendilerini sevdireceklerdir!" hadisine göre, kız çocugunun mesafeli sevilmesi gerektiğini söyleyenlere ne dersiniz?

Tarih: 09.02.2012 - 11:40 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sorudaki söz konusu edilen yorum doğru değildir. "Kız çocukların mesafeli sevilmesi" diye bir şey söz konusu değildir.

Bu rivayetin sahih olduğu da şüphelidir. Suyutî, hadis kaynaklarında böyle bir hadise rastlamadığını belirtmiştir. (bk. Aclunî, 1/64)

Bununla beraber bu hadiste, kız çocukların genellikle erkek çocuklardan daha çok sevilebileceğine dikkat çekilmiştir. Denilebilir ki, bunun sebebi de kızların kadınlık huyu, nazikliği, sevecen tavırları ve mağduriyet durumunu göstermek için -deyiş yerindeyse- ailesine karşı daha fazla şov yapabilmesidir.

Özetlersek, bu hadis rivayetinde, erkek çocukların ebeveynlerine karşı -genellikle- daha kaba, daha içe kapanık olmalarından ötürü, sempatik tavırları daha azdır ve bu tavırları sebebiyle günlük sempatiyi fazla toplayamıyor. Buna karşılık, kız çocukları, daha sevecen, daha sempatik tavırlar sergilediği için, kız çocukları bu fıtrî yapılarıyla zaten sevilmeyi çoktan hakkediyor ve seviliyorlar.

Ayrıca, erkek çocukların -erkekçe olan- pervasızlıkları, başkasının sevgisini çekmeye çalışmalarına engel olabilir. Oysa kız çocukları nazik, nazenin yapılarıyla hep o zaaftan ileri gelen ihtiyaçlarını hissediyor ve onu bir sempati rantına çevirmeyi biliyorlar. Ve hadiste, erkek-kız ayırımı yapmadan -gönülde zaten var olan- sevgiyi görünürde de adil taksim edilmesini sağlamak için bu noktalara dikkat çekilmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun