Kredi kartlarıyla taksitli alış veriş yapmak caiz mi? Sliplerle yapılan taksitli satışlarda faiz var, endişem doğru mu?

Tarih: 05.04.2007 - 23:38 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Taksitli satış yapmıyorum; faize girme korkusundan. Bununla ilgili sıkıntılarım var? - Kredi kartı ile vadeli alışverişler caiz midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Banka ve finans kurumlarının kredi kartları ile yapılan taksitli alış veriş uygulamasında müşteri açısından bir günah durumu yoktur. Konu özellikle mal sahibini ilgilendiriyor. Mal sahibi parasını erken almak için bankaya faizli komisyon ödüyorsa sorumluluk da mal sahibine ait oluyor. Zira müşteri böyle bir anlaşma yapmadığı için onu doğrudan ilgilendiren bir durum da  söz konusu değildir. 

Kredi kartı ile satış yapan işyeri, satılan malın bedelini bankadan müşterinin ödeme tarihinde alabilir. Bu tarihten önce kırdırmak suretiyle eksik alması faiz olacağından caiz değildir.

Bu konuyu genel olarak çek ve senet kırdırmaya benzetiyorlar. Zamanı gelmeden bankada çek ve senet kırdırıp eksik almak caiz olmadığı gibi kredi kartı alacağını önceden kırdırıp eksik almak da caiz olmaz.

Kredi kartıyla taksitli satış yapan kimse zamanı gelmeden bu parayı almak istiyor. Bu durumda bir kısmını bankaya bırakarak kalanını alıyor. Bu da caiz olmuyor. Bu açıdan çek ve senet kırdırmaya benziyor.

Burada caiz olan ikinci şık var, karıştırılan bu olsa gerektir. Onu da şöyle ifade edebiliriz:

 – Şayet çek ve senedin asıl sahibi, borcunu günü gelmeden ödemek isterse, alacaklı alacağından dilediği kadar indirim yapabilir; bunda mahzur söz konusu değildir. Çünkü bu olay alacaklı ile verecekli arasında ikili bir anlaşmadır. Burada çek senet kıran üçüncü şahıs yoktur. Alacaklı borçluya indirim yapıyor, borçlu da gününden önce ödemede bulunuyor. Acilen ihtiyacı olan peşin parayı böyle temin ediyor. Bu, faiz değil, caiz oluyor. (Hamdi Döndüren, İslami Ölçülerle Ticaret Rehberi, s. 169)

"Günümüzde senet kırdırma daha çok üçüncü kişiler tarafından yapılmaktadır.”

Bu konunun diğer caiz olan ve olmayan cihetlerini de şöyle ifade edebiliriz. Şayet, verdiği çek ve senedin günü geldiği halde borçlu ödeyememişse, vadeyi biraz daha uzatıp borca biraz daha zam yapmak da faiz olur. Ancak, ödeyemeyen bu borçluya biraz daha mühlet vermek için, ödeme tarihinden itibaren ödeyeceği güne kadarki enflasyon farkını almak caiz olur. Böylece borçlu biraz daha zaman kazanır, alacaklı da maruz kalacağı enflasyonist ziyandan bir ölçüde korunmuş olur. İki taraf da zihnen rahat edebilirler.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun