"Ya Bilal, ayaklarını cennette benimkilerden önce gider gördüm." anlamında bir hadis var mıdır?

Tarih: 23.03.2012 - 06:11 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Ey Bilal! İslâm olalıdan beri işlediğin ve sen çok menfaat ümid ettiğin ameli bana söyler misin? Çünkü ben, bu gece (rüyamda), cenette ön tarafımda senin ayakkabılarının sesini işittim!"

Bilal şu cevabı verdi:

"Ben İslam'da, nazarımda, daha çok menfaat umduğum şu amelden başkasını işlemedim: Gece olsun gündüz olsun tam bir temizlik yaptığım (abdest aldığım) zaman, mutlaka bana kılmam yazılan bir namaz kılarım."(Buharî, Teheccüd 17; Müslim, Fezailu's-Sahabe 108)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+

Yorumlar

Editör (ahmet)

İlgili hadis rivayeti şöyledir:

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah aleyhissalatü vesselam Bilâl'e:

"Bilâl! Müslüman olduktan sonra yaptığın ibadetler arasında en fazla sevap beklediğin hangisidir? Çünkü ben cennette, senin ayakkabılarının tıkırtısını önümde duydum" diye sordu.

Bilâl de: “Gece veya gündüz abdest aldıktan sonra bu abdestle kılabildiğim kadar namaz kılarım. En fazla sevap beklediğim ibadet budur” dedi. (Buhârî, Teheccüd 17, Tevhîd 47; Müslim, Fezâilü's-sahâbe 108)

Hadîs-i şerîf'in Sahîh-i Müslim'deki rivayetinde Efendimiz Bilâl'e, "Ben bu gece cennette senin ayakkabılarının tıkırtısını önümde duydum" buyurduğuna göre, bu olay Efendimiz'in rüyasında meydana gelmiştir. Olayın rüyada meydana geldiğini açıkça gösteren hadisler de bulunmaktadır. (bk. Buhârî, Fezâilü ashâbi'n-nebî, 6)

Peygamber Efendimizin tıpkı bir öğretmenin öğrencisini yanına çağırıp onun dersleriyle ilgilenmesi ve durumunu beğenince onu takdir ve teşvik etmesi gibi, sahâbîlerinin ibadetleriyle de ilgilenmesi ve onları bu konuda cesaretlendirmesi ne hoş ve teşvik edici bir davranıştır. Efendimiz'in bu nevi hareketleri, onun ne güzel bir mürşid ve eğitimci olduğunu göstermektedir.

Bilâl-i Habeşî hazretleri, İslam uğrunda büyük sıkıntılara katlanan faziletli bir insandı. Resûl-i Kibriyâ Efendimiz'in etrafında pervâne olan, onun buyurduklarını yapmaya, onun istediği gibi yaşamaya gayret eden samimi müslümanlardan biriydi. Her abdest veya boy abdesti aldığında en az iki rek`at namaz kılmak suretiyle, kendisine İslam nimetini ve abdest alma devletini lütfeden Cenâb-ı Hakk'a şükretme usûlünü, Efendimiz aleyhissalatü vesselâm'ın ibadetlerine bakarak ilk defa o keşfetmişti. Abdesti bozulunca hemen abdest aldığını, abdest alınca da hemen iki rekat namaz kıldığını gösteren rivayetler vardır. (İbn Hacer, Fethü'l-bârî, 3/42, Teheccüd 17)

Peygamber Efendimiz bu hadîs-i şerifiyle, Bilâl-i Habeşî'yi cennetle müjdelemekte, ona âhirette de beraber olacaklarını haber vermektedir.

“Abdest şükrü"
(şükrü'l-vudû') diye bilinen bu namaz, abdest veya gusülden, hatta teyemmümden hemen sonra kılınabileceği gibi, o abdest bozulmadığı sürece istenildiği zaman da kılınabilir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mehdixneo55

Hz. Peygamber (asm) bir sabah Bilal’i (ra) çağırdı ve:
“Ey Bilal! Hangi amelinden ötürü cennete girdin? Dün akşam ben cennete girdim. Önümde senin ayak sesini işittim.” dedi. Bilal (ra):
“Ey Allahın Resulü ben herhangi bir günah işlediğimde mutlaka onun peşinden abdest alır, iki rekât namaz kılarım” dedi. (İbn-i Huzeyme)

"Ya Bilal! Ben cennette, arkamda senin ayak sesini duydum Diğer arkadaşlarına nazaran çok ilerde idin, ne amel yapıyorsun?" dedi O: "Ya Resulallah! Benim güvendiğim amel şudur; yeryüzünde ne zaman abdestimi bozmuşsam, hemen abdest alıyorum ve abdest aldığım zaman da onunla mutlaka Allah'ın bana nasip ettiği bir namaz kılıyorum" dedi (Buhari, Müslim)

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun