Kur'an-ı Kerim bulunan odada ayakları uzatmak caiz midir?

Tarih: 30.07.2006 - 13:28 | Güncelleme:

Soru Detayı
Arkadaşımın odasında Kur'an-ı Kerim var. Biz de çoğu zaman rahat edebilmek için ayaklarımızı uzatıp yatıyoruz. Ben de tam bu esnada, yani uzandığımda gözüme takılıyor Kur'an yazıları. Sonra düzeltiyorum yatış şeklimi. Acaba hareketlerimizde kısıtlama getirmeli miyiz?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bulunduğunuz odada muhtemelen Kur'an yüksek bir yerdedir. Bu şekilde ayağınız o tarafa uzatsanız bile Kur'an'a uzatmış olmazsınız. Kur'an'a hürmet güzeldir, ama bundan dolayı sıkıntıya girmeye gerek yoktur.

Fotoğrafın üzerinde Kur'an âyetleri yazılmış ise buna saygılı göstermek gerekir. Cebinde âyet olduğu halde helaya gitmekten sakınmak lazımdır. Bilhassa fenni olmayan helalara girmekte kerahet vardır. Fenni helalara gelince, temiz tutuluyorsa bir sakınca yoktur. Fakih Ebu Cafer'den bu mesele sorulduğunda şu cevabı vermiştir:

“Rasgele bir helaya girerse bunda kerahet vardır. Kendine ait temiz bit tuvalet ise bunda bir kerahet yoktur."

Duvara asılı bulunan Mushafa karşı ayakları uzatmakta bir sakınca yoktur. Çünkü mushaf yukarı kısımda bulunuyordur.

Taşıdığı yükün arasında Kur'an veya dini eserler bulunur da onu korumak için yükün üzerinde oturur veya uzanıp uyursa bunda bir günah yoktur. Fakat koruma amacı yoksa, böyle yaparsa mekruhtur.

Bir Müslüman ayağını Mushaf'ın üzerine koyarsa ve bunda zaruri bir hâl yoksa, o takdirde küfre girer demişlerdir.

Açıkça günah işlenip insanlardanda utanmayan kişilerin bulunduğu yerde Kur'an okumak, tesbih ve tahmidde bulunmak ve hadis okumak ve açıklamak mekruhtur. Okuyan günahkâr olur. Ancak gaflet içinde dünya işleriyle haşir – neşir olan, bu arada Allahı unutan kişileri uyarmak için onların duyacağı bir sesle Kelimei tevhidi söylemek, zikir ve tesbihte bulunmak caiz olur.

Hamamda yüksek sesle Kur'an okumak mekruhtur. Alçak sesle veya kendisinin işiteceği kadar yüksek bir sesle okursa bunda bir sakınca yoktur.

(bk. Celal Yıldırım, İslam Fıkhı Ansiklopedisi)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun