Erkeklerin çıplak ayakla, başı ve kolları açık olarak namaz kılmaları mekruh mudur?

Tarih: 31.07.2006 - 16:59 | Güncelleme:

Soru Detayı
Erkek olarak namaz kılarken kollar baş ve ayak açık mekruh işliyoruz. Peygamberimiz (asm)'in yaşadığı coğrafya çok sıcak olmasına rağmen, hep ayakları, kolları, başı kapalı mı namaz kılmış; bu konuda hadisler söyler misiniz?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Erkeklerin çorapsız namaz kılmasının bir sakıncası yoktur. Baş, erkeğe nisbetle avret sayılmadığı için, başı açık olarak kılınan namazı geçerlidir. Ancak sarık veya takke ile başı örtmek daha efdaldir. Peygamber (sav) buyurmuştur:

"Sarıkla kılınan iki rekât namaz, sarıksız olarak kılınan yetmiş rekâttan daha hayırlıdır."(Taç, 1/169) 

Gömlek ya da üstlüğün kollarını yukarıya sıvayıp öylece namaz kılmanın mekruh olduğu fetâvâ kitaplarında belirtilmiştir. Ancak kısa kollu gömlekle namaz kılmakta kerahet yoktur. Çünkü bu durumda kolları sıvayıp gömleğin kolunu yukarıda toplama söz konu­su değildir.

Uzun kollu gömleğin kollarını indirmeden o vaziyette tutmakta laubalilik vardır; ama kısa kollu gömlekte bu söz konusu değildir. Bu hususta fazla bir hassasiyete gerek yoktur; önemli olan kalb yatışkanlığı ve gönül huzuru içinde Hakk'ın huzurunda durup kulluk görevini yerine getirmektir.

Dinimiz şekille fazla meşgul ol­maz. Kalbe ve amele bakar. Sıcak bir mevsimde kısa kollu gömlek­le namaz kılanlara dokunmakta yarar yok zarar vardır. Kaldı ki fukaha böyle bir kıyafetle namaz kılmaya cevaz vermiştir. Her şeye rağmen namazı uzun kollu gömlekle kılmak takvaya daha yakındır.

Gömlek, üstlük ve benzeri bir elbisenin sağ tarafını koltuk al­tından, sol tarafını omuz üzerinden geçirmek suretiyle giyinerek na­maz kılmak mekruhtur. Çünkü böyle yapmakta lâubalilik vardır. Ancak hacda tavaf yapılırken buna cevaz verilmiş, hattâ sünnet sa­yılmıştır. (bk. Celal Yıldırım, İslam Fıkhı)

İlave bilgi için tıklayınız:

- Yalın/çıplak ayakla namaz kılmak mekruh mudur? Yahudilere benzememek için namazı nalın ile kılmak mı gerekir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun