İkindi ve yatsı namazının ilk sünnetlerini terk etmek sünnet midir?

Tarih: 01.08.2006 - 12:15 | Güncelleme:

Soru Detayı
Peygamberimiz (asm) bazı sünnetleri (ikindi ve yatsının ilk sünnetlerini) bazen terk etmiştir. O hâlde bu sünnetleri biz de bazen terk etsek sünnet yapmış olur muyuz?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamberimiz (asm) ikindi namazının farzını değil, ancak sünnetlerini bazen terketmiştir; farzını terketmek haramdır.

Peygamber Efendimiz (asm)'in hayatı bizim için örnektir. Sahabeler Onu takip ederler ve yaptığı her şeyi de yapmaya çalışırlardı. Ancak Peygamber Efendimiz (asm) bazı durumlarda, farz olarak anlaşılmasın diye yaptığı şeyleri terk ederdi.

Nitekim O, teravih namazını Peygamberimiz (asm)'in kendisiyle beraber kılmak için sabaha kadar mescitte bekleyenlere şöyle buyurur:

“Bunun farz olarak anlaşılma endişesiyle teravih namazını kıldırmadım.”  (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh  2; Müslim  Salâtü’l-müsâfirîn 178)

İşte onun her davranışı örnek alındığı için, farz olmayan bazı ibadetleri zaman zaman terk ederdi. Böylece sahabey-i kiram onun farz olmadığını ve yapılırsa çok sevabı olacağını, ancak yapılmazsa haram olmayacağını anlamış olurlardı.

Şimdi bizler için böyle bir örnek olma özelliği olmadığına göre, namazımızı niye terk edelim. Bununla beraber kılmayanlar sadece sevapta mahrum kalırlar.

İkindi ve yatsı namazlarının sünnetlerini terk etmek sünnet değildir.

İlave bilgi için tıklayınız: 

- Sünnet namazların önemi nedir? Sadece farzları kılmak yeterli midir? İkindi ve yatsı namazlarının ilk sünnetleri bidat mıdır?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 100.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun