Şafiilere göre sehiv ve tilavet secdesinin nasıl yapıldığını açıklar mısınız?

Tarih: 03.08.2006 - 18:52 | Güncelleme:

Soru Detayı
- Sehiv secdesinde okunan "sübhanellezi la yenamü vela yushi" üç defa mı okunur ve bu arada "sübhane rabbiyel a'la" okunur mu? - Tilavet secdesi odadaki halı üzerine yapılabilir mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Secde-i Sehiv: Sehiv secdesi, yanılma secdesi demektir. Secde-i sehvi gerektirecek bir şey yapıldığı zaman secde-i sehiv yapmak, sünnet-i müekkeddir.

Secde-i sehiv şöyle yapılır: Namazın sonunda tekbir alıp secdeye varılır, diğer secdelerde olduğu gibi üç kere, "Sübhane rabbiyel ala ve bihamdihi" denir, sonra "Subhanellezi la yenamu ve la yeshu" (Uyumayan ve yanılmayan Rabbim, bütün kusurlardan münezzehtir) denir.

Sonra oturulur ve iki secde arasında okunan: "Rabbiğfirli verhamni vecburni verzukni vehdini ve afini ve'fuanni" (Ya Rabbi! Günahlarımı bağışla bana rahmet eyle eksiklerimi kapat, bana rızık ver, bana hidayet nasip eyle bana afiyet ver ve beni affeyle) okunur.

İkinci defa secdeye varılır. Aynı tesbihler okunur. Sonra secdeden doğrulup oturulur ve sağa sola selam vererek namazdan çıkılır.

Tilavet Secdesi: Niyet getirilip eller kaldırılır ve tekbir alınır ve secdeye varılır. Secdede üç defa "Subhane rabbiyel ala" denir. Bu tesbihe şu duada eklenir: 

"Secede vechiye lillezi heleke huve sevverehu ve şekke sem'ehu ve beserehu bihavlihi ve kuvvetihi Fetebarekellahu ehsenul halikin."

(Yüzün kendisini yaratan, şekillendiren kulak ve gözü var eden Allah'a secde etmiştir. Yaratanların en güzeli olan Allah yüceler yücesidir.)

Fakat bir kimse sadece "Subhane rabbiyel ala" duasını okusa yeterlidir. Daha sonra secdeden kalkmak için tekbir getirilir. Sonra oturup sağa ve sola selam verir.

"Sübhanellezi la yenamü vela yushi" Bu dua bir defa okunur.

- Secde temiz olan her yerde yapılabilir.

Geniş bilgi için tıklayınız:

- Şafi mezhebine göre SEHİV secdesi ile ilgili hükümler nelerdir?

- Şafi mezhebine göre TİLAVET secdesi ile ilgili hükümler nelerdir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun