Gusülde kuru yer kaldığına dair çok vesvese geliyor. Bundan nasıl kurtulabilirim?

Tarih: 09.06.2007 - 18:15 | Güncelleme:

Soru Detayı
Gusül abdesti alırken (iğne ucu kadar kuru yer kalmaması hususunda) çok vesveseleniyorum. Bu konuda çok yazıda okudum ama yinede vesveseden kurtulamadım. Kuru yer kanaati oluşuncaya kadar suyu çok kullanıyorum. Bu nedenle bazen 2-3 saat sürüyor gusül abdestim. Aksi halde gusül abdesti geçersiz olursa ibadetler boşagider, temizlenmemiş olurum endişesi beni kemiriyor, manevi huzur kaçıyor. Bundan kurtulmak için malesef çok su, çok zaman ve ısıtıcı harcıyorum. İsraf beni üzüyor. Bu vesveseden nasıl kurtulurum?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Gusül abdestinde yıkanması farz olan bütün vücudun ıslanması gerekir. Kuru yer kalması halinde gusül abdesti geçerli olmaz. Şayet kuru yer kalmışsa ve bunu daha sonra farketmişse yeniden baştan ayağa yıkanmak gerekmez. Sadece kuru olan yerin yıkanması yeterlidir. Örneğin kişi ağzını yıkamayı unutmuşsa ve daha sonra aklına gelmişse sadece ağzını yıkaması yeterlidir. Zaten daha önce diğer yerleri yıkamıştır. Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur.

Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez. Bu bakımdan bu tür vesveselere kapılmaya gerek yoktur. Sünnete uygun bir şekilde gusül abdestimizi alıp vesveselere aldırış etmeyeceğiz.

Bir insan, abdest uzvunu yıkayıp yıkamadığından devamlı şüpheye düşüyorsa, hiç vesveseye meydan vermeden o uzvunu yıkadığını kabul ederek namaza durmalıdır.

Geniş bilgi için tıklayınız

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun