Şafiilerde namazda sütre edinmek hakkında bilgi verir misiniz?

Tarih: 09.08.2006 - 16:56 | Güncelleme:

Soru Detayı
Sütre hakkında bilgi verir misiniz? Sütre çeşitleri nelerdir? Ne kadar mesafeden namaz kılanın önünden geçilebilir? (Şafii mezhebine göre)
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namaz kılan kimselerin bir sütreye doğru namaz kılmaları müstehaptır. İster mescit içinde olsun, ister dışında olsun hüküm değişmez. Ev içinde veya mescitte bir duvara veya bir direğe doğru kılınır. İttifakla imamın sütresi cemaatinde sütresi sayılır. Kâbe'nin içinde sütre edinmek şart değildir.

Masa ve sandalye gibi şeylerde sütre edinilebilir. Ok gibi genişliği olmasa da bir ziranın üçte ikisi uzunlukta olan yüksekçe bir şeyi sütre edinmek müstehaptır. Bunun dayandığı delil:

"Bir ok ilede olsa namazlarınızda sütre edinin."(Hakim)

 Eğer bir şey bulunmazsa düzgün çizgi çizilir. Eğer bir kişinin yanında asa bulunur da onu dikmek mümkün olmazsa enine yere yatırılır. Bir hayvan sütre edinilemez. Bir insanı sütre edinmek caiz değildir.

İnsanın yüzüne doğru namaz kılmak mekruhtur. Namaz kılan kişinin ayaklarından itibaren sütrenin üç arşın ve daha fazla yaklaşması müstehaptır.

Namaz kılan kişinin sütrenin sağ veya soluna meyletmesi ve tam ona karşı durmaması sünnettir.

Namaz kılan kişi sütre edinmişse -velevki geçmek için başka bir yol bulunmasa dahi- önünden geçmek haramdır. Namaz kılan kimsenin kendi ile sütresi arasında geçmekte olan kişiyi iterek uzaklaştırması sünnettir.

Namaz kılanın önünden geçmek namazı bozmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun