Namazda möhür / taş üzerine secde etmek hakkında bilgi verir misiniz?

Tarih: 11.08.2006 - 14:14 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Şii mezhebi namazlarda möhür (yani taş) koyuyorlar. Bunlara göre Peygamberimiz (as) anlını toprağa koyarmış, bu doğru mu?..
- Şii mezhebi tabi olanlar başlarını neden möhüre koyuyorlar?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şiiler, Efendimiz’in (asm) ve ashabın namaz kılarken yere, yani kum ve toprak üzerine secde ettiklerini halı, kilim gibi şeylere secde olamayacağını söylemişlerdir.

Caferi mezhebine göre, secde, ancak toprak ve taş cinsinden bir şey üzerine yapılabilir, camilerdeki halı ve kilim üzerine secde yapılamaz. Bu inançtan dolayı camilerde veya evlerde namaz kılarken secde edecekleri yere bir taş parçası koyarak onun üzerine secde ederler.

Ancak, yere değmesi gereken "alın"ın tanımındaki farklılıklar küçük taş parçası üzerine secde edilip edilemeyeceğini gündeme getirmektedir. Bir tanıma göre alın, iki kaşın üzerinden saç bitimine kadar olan yerdir. Bu tanıma itibar edilirse secde edilecek taşın en az tarifi yapılan alın büyüklüğünde olması gerekir. Diğer bir tanıma göre ise alın, şakaklar arasında kalan kısımdır ki buna göre taş küçük de olsa olur.

Sünniler bu şekilde secde yapmamaktadırlar. Ehl-i sünnete göre önemli olan secde yerinin temiz bulunması ve secde etmeye elverişli sertlikte olmasıdır. Vakıa, Efendimiz (asm) zamanında mescidin zemininde halı kilim yoktu, yere, yani toprağa secde ediliyordu. Bazı sahabe efendilerimiz, sıcakta kavrulan toprağa secde edemediklerinden dolayı yanlarında taş getiriyor ve serin taşların üzerine secde ediyorlardı. Fakat bu tamamen o zamanki şartlar içerisinde cereyan ediyor ve bir zarurete binaen gerçekleşiyordu. Ayrıca bu husus, namazın huşuuna, huzuruna da mani olmuyordu. Çünkü takvayı esas alan insanların, ibadetlerini nasıl daha kolay ve arızasız yapacaklarına dair bir ihtiyaçtan kaynaklanıyordu.

Şiilerin Kerbela’dan getirilen taşa secde etmeleri ise Kerbela hadisesinden sonra mezhebî bir içtihattır. Böyle bir şey, Ehl-i sünnet ulemasına göre bidattır. Hem namazın ruhuna da aykırıdır. Namazda insanla Allah arasına bir şey girmemelidir.

Namazın dış şekli Efendimiz (asm)’den aldığımız tarzdadır. Namazın iç yönü ise, onun tamamen Allah korkusu, Allah haşyeti, Allah saygısı içerisinde ve niyaz ile eda edilmesidir. Efendimiz (asm)'in gösterdiği namaz kılma şekillerinde ise, taşa secde etmek yoktur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 100.000+

Yorumlar

the hacıguard

allah razı olsun

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun