Şafii mezhebine göre idrar sıçraması konusunda gelen vesvese hakkında bilgi verir misiniz?

Tarih: 23.08.2007 - 18:16 | Güncelleme:

Soru Detayı
Ben Şafi mezhebindenim tuvaletten çıkınca acaba üzerime idrar şıçramış mıdır diye şüphelenip vesveseye kapılıyorum, ne yapmalıyım? Herhangi bir idrar izi görmüyorum ve necasetin şıçrayıp şıçramadığı belli değil, ne yapmalıyım? Hanefi mezhebinin uyguladığı "avuç ayasına kadar mani değildiri" biz Şafiler de kullanabilir miyiz? Çünkü hocam üzerine aktığını görsem tamam da böyle vesveselere şüphelere karşı ne yapabilirim?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şüpheyle amel edilmez. Kesin bilmiyorsanız necaset bulaştığını artık şüphe etmek yersizdir. Siz adabına uygun istinca ve istibra yaptıktan sonra abdestinizi alırsınız. Artık üzerime necaset bulaştı mı diye araştırmaya gerek yoktur. Abdestinizi alır namazınızı kılarsınız, sizin bilmediğiniz bir necaset üzerinizde olsa da namazınız geçerlidir. Bilmediğinizi bir şeyden dolayı mesul olmazsınız. Burada önemli olan gerekli tedbirleri alıp yani adabına uygun hareket edip sonra abdest almaktır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Necaset ve vesvese (Şafii) 

Tuvalette iken tuvalete tükürmek günah mıdır?..

Şafii mezhebine göre namaza mani olan necasetin miktarı hakkında bilgi verir misiniz? Affedilen (bağışlanan) necasetler nelerdir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun