Dinimize göre kadının altın bilezik ya da künye takması caiz midir?

Tarih: 16.08.2006 - 23:29 | Güncelleme:

Soru Detayı
Bazı hocalarımız, erkekler bu bilezikleri kadınlarda gördükleri taktirde, kadının günaha gireceğini söylüyorlar,,. Bilezik, künye gibi takılarımız ister istemez görünüyor. Bu durum tesettüre aykırı mı?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi vb. tâbi kimseler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler). Ey müminler! Hep birden Allah'a tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz." (Nur, 24/31)

Kadının örtünmesi farz olan yerleri yüz ve eller dışındaki tüm vucududur. Bu meseleye esas teşkil eden hadis-i şeriflerin meali şöyledir:

Hz. Âişe'nin rivayetine göre, kız kardeşi Hz. Esma bir gün Peygamberimiz (asm)'in huzuruna gitti. Üzerinde altını gösterecek şekilde ince bir elbise bulunuyordu. Resulullah (a.s.m.) onu görünce yüzünü çevirdi ve şöyle buyurdu:

"Ya Esma, bir kadın büluğ çağına erince -yüzünü ve ellerini göstererek- bunlardan başka bir tarafının görünmesi sahih olmaz." (Ebu Davud, Libas)

Kapanması farz olan yerlere takılan zinet eşyalarının da kendisine namahrem olan erkekeklere göstermesi caiz değildir.

Yüzük dışındaki (ayaklara, kollara, gerdana, kulaklara v.s.takılan) takılar, kadın için ziynetten sayıldığı için, bunların yabancı erkeklere gösterilmesi caiz değildir. Takılan yüzüğün de çok dikkat çekici olmaması şartı vardır. Bu konuda yüzüğün maddesi önemli değildir.

İlave bilgi için tıklayınız: 

ZÎNET...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun