Dinimizde bir bayanın makyaj yapması, boya sürünmesi caiz midir?

Dinimizde bir bayanın makyaj yapması, boya sürünmesi caiz midir?
Tarih: 17.08.2006 - 23:46 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Süslenmekle ilgili bilgiler var, ama özellikle makyajı vurgulamak istiyorum...

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslâm Dinî, bazı şartlarla süslenmeye ve boyanmaya cevaz vermiştir. Bilindiği gibi, müçtehit imamlar devrinde, günümüzde kullanılan boya ve makyaj malzemelerinin çoğu yoktu. Ancak bu anlamda kına ve bazı bitkilerin köklerinden ya da çiçeklerinden elde edilen boyalar eksik değildi. O nedenle belirtilen konuda yaptıkları içtihad ve tesbitlerde daha çok genel hükümler koydular ve yeni yeni çıkacak süslenme malzemeleri hakkında uygulanacak esasları tesbit ettiler.

Kadın veya erkek, birbirlerine (nikâhlısına) kendi yuvaları içinde daha çekici görünebilmek için süslenebilirler, bunda bir sakınca yoktur. Ama erkeklerin dikkatini çekmek için bunu yaparlarsa kerahet vardır, hattâ bu kerahet onların niyet ve davranışlarına göre haram da olabilir. Yüze sürülen ve tenin renginde olan malzemeler ise günah kapsamına girmez. Zira dikkat çekici bir yönü yoktur.

Kadınların Süslenmesi: Kadınlar, deri üzerinde bir tabaka oluşturmayan boyalarla kocalarına şirin görünmek için boyanabilirler. Bugünkü tabir ile aşırı olmamak şartıyle makyaj yapabilirler.  Sokağa çıkarken ve kendilerine nikâh düşen erkeklerin görecekleri yerlerde bu tip süslenmeleri terk etmeleri ve tesettüre uymaları gerekir. Bunun aksini yapmak caiz değildir.

Günümüzde kadınların tırnaklarını uzatıp oje ve benzeri boyaları sürmelerinin iki sakıncası vardır: Biri, tırnakları uzatmak kesinlikle mekruhtur. Diğeri, tırnak üzerinde bir tabaka oluşturup abdest ve gusülde suyun deriye nüfuz etmesini engellediğinden, kadının bu durumda aldığı abdest ve yaptığı gusül sahih olmaz. O halde kadınlara bu hususta tavsiye edilen şudur: Kadın annedir ve ev hanımıdır. O ancak kocasına şirin ve çekici görünmesi için süslenir. Tırnaklarını boyamaz, çünkü yemek pişirir, çamaşır yıkar, abdest alır ve gusleder. Yüzünü belirtilen amaçla, yani kocası için süsler ve temizliğe azamî derecede riâyet ederse, sevap kazanır. Erkeğin de aynı temizlik ve çekicilik içinde hazırlanması bu anlamda sünnettir.

Ayrıca kadınların saçlarını kendilerine nikâh düşen erkeklere göstermesi haramdır. Güzel görünmesi için boyanıp süslemesi bu günahı daha çoğaltır. Müslüman bir hanımefendi, boy abdesti almak ve namaz için abdest alması gerektiğinden, boyanın suyu geçirmeyecek derecede olması, dolayısıyla boy abdestinin ve namaz abdestinin olmaması anlamına gelir. Öyleyse yalnız kocasına güzel görünmenin dışında süslenmeleri doğru değildir. Kocası için süslenmiş ve boyanmışsa su geçirmeyen cinsten boyaların mutlaka temizlenip ondan sonra abdest alınması gerekir. (bk. Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Celal Yıldırım, IV/209-210)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 300.000+

Yorumlar

likoglu80

Ama başka kadın veya erkeklerin dikkatini çekmek için bunu yaparlarsa kerahet vardır, hattâ bu kerahet onların niyet ve davranışlarına göre haram da olabilir demissiniz. Mesela nişan gününde evde kız ve erkek tarafının akrabaları arasında, ama erkek kadın ayrı olmayan bir ortamda, tesettürlü bir bayanın makyajını fazla abartılı değil ama belli olacak derecede uygulaması caiz midir? Niyet kendini beğendirmek degil de, günün önemi ve güzelliginden dolayı daha güzel gözükmek amacıyla olsa hüküm değişir mi?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
meryem40

cok saolun açıklamanız çok güzel umarm herkese faydalı olur

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (ahmet)

Kadının niyeti ne olursa olsun kendine nikah düşen erkeklerin yanında avret yerlerini gösteremediği gibi süslerini göstermesi de doğru değildir. Bu nedenle nikah, nişan ya da başak bir nedenle makyaj gibi şeylerle süslenen kadın kendine nikah düşen erkeklerin yanına çıkamaz ve kendini onlara gösteremez.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
gülbeyaz

bu konudada her konuda oldğu gibi gayet açık cevaplamışsınız allah emeği geçen herkesten razı olsun

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
monorose

Allah hepinizden razı olsun

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
sinemy

kadın sadece anne ve ev hanımı değildir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
cemaykutma

Ben birde türban takıp kaşını gözünü belirgin bir biçimde boyayanlara şaşıyorum ve onlara acıyorum Yaptıklarının dinimizle hiç bir alakası yok ve dışarıda boyanmaya süslenmeye kesinlikle karşıyım yüzlerin gözlerin boya çanağına dönmesi abesle iştigaldir

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
bycetinkaya

evet bu cevap herşeyi çok net açıklıyor. Allahın rahmeti üzerimize olsun cankardeşler

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Vbdestabe

Dügünlerde zaten erkek kadın içe içe olması dogru degil cevap tatminkar Allah razı olsun Allah ilminizi artırsın...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
islam_cok_guzel

hocalarımızın sorulara verdıgı cevapların kaynagı hadis i şerif veya ayettir..bu hukumlere karsı lutfen bıraz dıkkatlı ve duyarlı olalım şu mübarek ayın hürmetine...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun