Cemaatle namazda imama uyulması ve uyulmaması gereken yerler nelerdir?

Tarih: 19.08.2006 - 17:58 | Güncelleme:

Soru Detayı
Cemaatle namaz kılarken ne zaman imama uyacağız ne zaman uymayacağız?..
Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Şu dokuz şeyde cemaat imama uymaz: İmam namaza başlamak için tekbir alırken ellerini yukarı kaldırmasa, Sübhanekeyi okumasa, rüku ve secde tekbirlerini almasa ve bunlardaki tesbihleri söylemese, "Semiallahu limen hamideh" demeyi, Tahiyyatı ve selamı terk etse veya teşrik tekbirlerini getirmese, cemaat bunları yapar. 

İmam Muhammede göre imam, Sübhanekeyi terk edip Fatiha'yı okuduktan sonra sûreye başlamış olsa, artık cemaat da Sübhanekeyi okumaz.

2. İmam Kunut duasını, bayram tekbirlerini, birinci oturuşu, tilavet secdesini, sehiv secdesini terk etmiş olursa, cemaat da terk eder.

İmam bir secde fazla yapsa veya bayram tekbirlerini ashabı kiramdan rivayet edilen mikdardan ziyade alsa veya cenaze namazında dörtten fazla tekbir getirse veya yanılarak beşinci rekata kalksa cemaat bu işlerde imama uymaz.

İmam beşinci rekata kalktığında bakılır: Eğer imam dördüncü rekattan sonra oturuş (kade) yapmışsa, cemaat oturarak bekler. İmam hemen dönüp teşehhüdü iade etmeksizin selam verirse, cemaat de onunla birlikte selam verir. Fakat imam kalktığı beşinci rekat için secdeye varırsa, cemaat kendi başına selam verip namazdan çıkar. Eğer imam dördüncü rekatın arkasından oturuş yapmamış ise, cemaat yine bekler. Eğer imam hemen kıyamdan kadeye dönüp ondan sonra selam verirse, cemaat de onunla beraber selam verir. Fakat imam beşinci rekatı secde ile bağlarsa, hepsinin namazı bozulmuş olur. Bu durumda cemaatın yalnız başına teşehhüdü yapıp selam vermesi fayda vermez.

3. Vitir namazında, cemaat daha Kunut duasını bitirmeden imam rükua varsa, cemaat da varır. Ancak Kunut duasından henüz hiçbir şey okumamış olsalar, imam ile rükuda bulunmayı kaçırmayacak şekilde bir mikdar okurlar.

4. İmam (vitirde) Kunut duasını unutup rükua gittiği hâlde, cemaat ona uymamakla imam başını kaldırıp Kunut duasını okuduktan sonra tekrar rükua gitmekle cemaat da ona uymuş olsalar, cemaatın namazı bozulur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun