Yahudilerin mallarını satın almak, onlarla alışveriş yapmak helal midir?

Tarih: 28.08.2006 - 14:03 | Güncelleme:

Soru Detayı

İnternetde ve başka yerlerde yayınlanan Yahudi firmaları ve destek veren firmaların (diş macunundan benzin istyonuna kadar) isimleri mevcut. Yahudiler Müslümanlara zulmediyor ve bazı ünlü kişi ve şirketler de çıkıp kârlarının bir kısmını bunlara bağışladığını açıklıyor. Peki biz ne yapıyoruz? Benim sorum en azından bu ürünlerine karşı tavrımız ne olmalı, benim vicdanım açıkçası rahatsız oluyor, böyle bir liste var ve doğruysa bu ürünleri almakla mesuliyet almış olmaz mıyız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Gayri müslimlerle alışveriş yapmak ve onların mallarını kullanmak caizdir. Yeter ki İslam dininin haram kıldığı şeylerden olmasın. İnternet üzerinden yayınlanan firmaların Yahudilere destek verip vermediğini bilmiyoruz. Bu nedenle kesin olarak bunlara karşı tavır almak doğru değildir.

Ancak eğer bu firmalar yahudilere destek verdiklerini açıklıyorsa, durum değişir. Bir silah veya malın Müslümanların aleyhine kullanılacağı kesin ise onun imalatında ya da alım satımında bulunmak helal olmaz. "Bir şeye sebep olan onu yapan gibidir." kuralına göre sorumlu olur.

Bu açıdan Müslümanların aleyhine kullanıldığı kesin olarak bilinen bir malı almak veya satmak da kişiyi sorumlu eder. Müslümanların bu konuya dikkat etmeleri gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız: 

- Vereceğimiz paranın, İsrail ordusunca Müslümanlara karşı kurşun olarak döndüğünü düşünerek coca-cola ve pepsi almıyoruz. Alırsak tüm bunlardan mesuliyet derecemiz nedir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun