Altın, dolar / döviz alım satımı caiz midir?

Tarih: 30.08.2006 - 16:46 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Mesela bir ev aldık, o evi daha fazla paraya sattık ya da daha aza sattık, bununla eşdeğer mi yoksa haram mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Döviz alım satımı, altın ve gümüş alışverişi gibidir. Altın ve gümüşün satışı caiz olduğu gibi bu da caizdir.

Ev, araba gibi menkul ya da gayrimenkul bir malı alan kimse, aldığından daha yüksek bir fiyata satabilir.

Alışveriş helaldir, faiz haramdır.

Bununla beraber, altın ve döviz alım satımında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır:

Peşin olmak şartıyla, bir para, başka bir para karşılığında farklı tutarlarda değiştirilebilir. Dolayısıyla, Türk lirası, dolar ve altının, peşin olmak şartıyla karşılıklı değiştirilmeleri caizdir. Bu itibarla, herhangi bir faizli işlem yapmadan ve bedeller peşin olarak ödenmek üzere bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak ya da kâr etmek amacıyla döviz ve altını alıp-satmak caizdir.

Söz konusu işlem internet bankacılığı üzerinden yapılıyorsa şu hususa dikkat edilmelidir:

Bedelleri peşin ödenmek şartıyla günlük kur üzerinden internetten döviz-altın alınıyor ve kabz gerçekleşiyor (satıcının hesabından çıkıyor ve alıcının hesabına geçiyorsa) ve bu işlem sonunda istenildiğinde hesaptaki döviz-altın fiziken / nakden alınabiliyorsa; bu şartlar dahilinde internet üzerinden döviz ve altın alınıp satılmasında sakınca yoktur.

Ayrıca altın / döviz hesabının bulunduğu bankanın herhangi bir şubesi, istenildiğinde bu altınları / dövizi fiziki olarak teslim edebiliyorsa, bu tür altın / döviz hesaplarına para yatırmakta ve günlük alım-satım yapmakta dinen bir sakınca yoktur.

Yukarıdaki bilgilere ilave olarak şu hususun da göz önünde bulundurulması önem arz etmektedir:

Bir Müslüman, yapacağı işlerde kişisel kazancının yanı sıra içinde yaşadığı Müslüman toplumun menfaatini de göz önünde bulundurmalıdır. Ekonomik bir faaliyet, içinde yaşadığı bir Müslüman topluma ve ülkesine zarar verecek bir hale dönüşmüşse, o işten uzak durmak dini duyarlılığın bir gereğidir.

Bu doğrultuda, ülkemize karşı ekonomik saldırıya geçenlerin heveslerini kursaklarında bırakmak; hile ve desiselerini boşa çıkarmak üzere gayret göstermek ne kadar dini duyarlılığın bir gereğiyse, fırsatçılık yaparak küçük hesaplar peşinde koşmak ve ülkemize zarar vermek isteyenlere destek anlamına gelebilecek faaliyetlerde bulunmak da dini açıdan bir o kadar vebal taşımaktadır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Yastık altı doları, euroyu, altını bozdurmayan sorumlu olur mu ...

İsraf, Tasarruf ve Dolar.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun