Ramazan orucu kaç gündür; gün sayısının yirmi dokuz ve otuz olarak değişmesinin sebebi nedir?

Ramazan orucu kaç gündür; gün sayısının yirmi dokuz ve otuz olarak değişmesinin sebebi nedir?
Tarih: 01.09.2006 - 10:36 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı kişiler oruç yirmi dokuz olduğunda otuza tamamlamak için oruca bir gün önceden başlıyorlar. Mekke'de durum nasıldır?..

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1978 yılında, on dokuz İslâm ülkesinden kırk "din ve astronomi bilgini"nin katılmasıyla, İstanbul'da toplanan "Ru'yet-i Hilâl" konferansında; kamerî aybaşlarının tespitinde, hilâlin ister çıplak gözle, isterse modern ilmin rasat metotlarıyla olsun görülmesi esas olmakla beraber, astronomların hesapla tespit ettikleri Ramazan'ın başlangıcı ve bayram günlerine itibar edileceği kararına varılmıştır. Böyle olunca, takvimlerde belirtilen, Ramazan'ın başlangıç ve bayram günlerine şüphe ile bakmak yersizdir...

- Ramazan Orucu Kaç Gündür?

Ramazan ayı bazı yıllarda yirmi dokuz, bazı yıllarda da otuz gün olmaktadır. Ramazan ayı yirmi dokuz gün olduğu zaman oruç yine tamdır. Çünkü farz olan, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirmektir. Bu sebeple; Ramazan ayının yirmi dokuz gün olduğu yıllarda tutulan orucun eksik olması söz konusu değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm) dokuz Ramazan orucu tutmuştur. Bunlardan dördü yirmi dokuz gün, beşi de otuz gün olmuştur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun