Cünüp olarak uyuyup âdetli (hayız) olarak uyanan kadının gusül ve namaz durumu nasıldır?

Tarih: 02.09.2006 - 18:54 | Güncelleme:

Soru Detayı
Gece kocasıyla beraber olduğu için cünup olan bir kadın, gusül almadan uykuda kaldı. Sabah uyandığında ise kanının gelmeye başladığın ı(uykuda iken yeni âdet olmuş) görse; 1. Ne zaman gusül alması gerekir? 2. Sabah namazı vaktinden önce mi, sonra mı âdet olduğunu hatırlamıyorsa, sabah namazını ne zaman kaza etmelidir? Bir kadın, âdet hali (hayız) başladığında, içerisinde bulunduğu vaktin namazını henüz kılmamışsa, bu namazı daha sonra kaza etmeli midir?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Temiz uyuyup âdetli / hayızlı kalkan kadının durumu: 

Temiz uyuyup âdetli kalkan kadının, ıslaklığı da kan renginde olursa, kanı gördüğü anda itibaren âdetlidir. Bu durumda gece yatsı namazını veya sabah namazını kılmamışsa, kaza etmesi gerekir. Âdet döneminde gusül abdesti geçerli olmayacağı için, âdet hâli bittikten sonra gusleder ve kılamadığı namazlarını kaza eder.

Âdetli iken uyuyup temiz kalkan kadının durumu:

Kadın âdetli olarak uyur da namaz vakti çıktıktan sonra temizlenmiş olarak uyanırsa, uyuyarak bıraktığı o namazı kaza etmesi gerekir. Zira uyuduğu andan itibaren temiz olduğu kabul edilir. Bu durumda o namazı kaza etmek gerekir.

Bir kadın temiz hâlinde iken kendisine farz olmuş ve kılmamış olduğu bir namazı, âdet hali bittikten sonra kaza etmesi gerekir. Çünkü âdet halinden önce bu namaz o kadına farz olmuştur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 100.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun