Melekler insanların ilerde kan döküp fesat çıkaracağını nasıl bildiler? Neden, "Yeryüzünde fesat çıkaracak bir varlık mı yaratıyorsun?" şekline bir soru sormuşlardır?

Tarih: 06.09.2006 - 10:33 | Güncelleme:

Soru Detayı
Bakara sûresi, 30. âyette, melekler insan ilk defa yaratılırken, onu, öyle bir varlığı hiç görmemişken, insanın kan dökeceğini nereden biliryor? Nefis sahibi olduğumuz olsa diyelim, nefsi cinlerden mi gördü acaba?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cenab-ı Hak, sual sormaları için izin verdiği zaman melekler istişare esnasında,

“...Orada kan dökecek ve fitne çıkaracak birini mi yaratacaksın?..” (Bakara, 2/30)

diye sormuşlardır.

Meleklerin bu suallerini itiraz mânâsında, -haşa- Allah’ı tenkit şeklinde düşünmemelidir. Çünkü meleklerin Cenab-ı Hakk'ın fiillerine itiraz etme kabiliyetleri yoktur. Onlar masum varlıklardır. Günah işlemezler ve işleyemezler de. Dolayısıyla, böyle bir itirazda bulunmaya masumiyetleri mânidir.

Öyleyse, bu suali sormalarının hikmeti nedir?

Meleklerin daha önce şahid oldukları bir malumatları vardı. Nitekim daha önce yeryüzünde yaşayan cinler, dünyayı fesada vermişler, orada kan dökmüşler, zulüm yapmışlardı. Melekler bunları biliyorlardı. İnsanların da Allah’a isyan edeceklerinden, yeryüzünde tekrar fesat çıkaracaklarından korktular ve böyle bir sual sordular.

Melekler bu bilgiye, ya Allah’ın bildirmesiyle vâkıf olmuşlar veya levh-i mahfuza bakıp oradan öğrenmişler yahut da insana gadabî ve şehevî kuvvetlerin verileceğinden anlamışlardır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

soran

Allah razi olsun. Resmen aradigim cevabi burada buldum. Bende ayni soruyu dun kendime sordum bu ayeti okurken Islam diye bir kitapta.

Kolay gelsin.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun