Kolanın (coca cola) terkibinde domuz yağı ve alkol olduğu, ayrıca yazıyı ters okusan "La Muhammed, La Mekke" yazılmış olduğu söyleniyor, doğru mudur?

Tarih: 07.09.2006 - 01:09 | Güncelleme:

Soru Detayı
Ben kola içmeyi severim. Son zamanlarda bazı insanlar kolanın terkibinde (hazırlanışında) domuz yağı veya alkol vardır diyorlar veya yazıyı ters okusan "La Muhammed, La Mekke" yazılışı olduğunu ve bu yüzden haram olduğunu söylerler. Şimdi ben buna göre kola içmeyim mi? Buna göre haram mı? Lütfen bana doğru yolu söyler misiniz?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir.

Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir. Hatta bazı Hanefi âlimleri kahvenin bile haram olduğunu söylemişlerdir. Fakat bu fetvalar genel kabul görmemiştir. Bir Müslüman bu maddeleri içmekle haram işlemiş olmaz. Kimseye bunları içmeyin diyemeyiz. Dinen haram değildir. Ama bunları içmeyen birisini de "Niçin içmiyorsun?" diye zorlayamayız.

Bize göre böyle şeyleri öne sürmek pek doğru olmasa gerek; eğer böyle bir niyetleri varsa biz onların bu niyetlerini gerçekleştirmiş oluruz. Eğer böyle niyetleri yoksa kul hakkı geçmiş olur.

Daha önceden de gördüğümüz bu resmi tekrar inceledik. Üzerinde fazla durmanın onların ekmeğine yağ sürmek olduğunu düşünüyoruz. Reklamlarını bedava bize yaptırmış oluyorlar. Bu nedenle tavsiyemiz, böyle yollarla değil de başka yollarla mücadele etmeliyiz. Binlerce karanlığı yok etmenin yolu bir ışık yakmaktan geçer.

Elbette kötülüğü ve zulmü kınamalıyız ve onlara yardım edenleri desteklememeliyiz. Ancak bu işi yaparken mukaddes şeylerin kullanılması, bize göre pek hoş değildir.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Gazozda (gazlı içeceklerde) bulunan alkol ve alkol üreten besinler hakkında bilgi verir misiniz? İçinde alkol bulunan her içecek / meşrubat haram mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ma2006

el-ezher'in geçenlerde verdiği fetva için ne dersiniz peki?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (ahmet)

Ezher ulemasının böyle bir fetva verip vermediğini ve eğer fetva verdiyse neye dayandığını bilmiyoruz. Kendilerine verilen bilgilerin uzmanlar tarafından olup olmadığını araştırmak gerekir. Bu açıdan böyle bir bilginin kesinliği olmadıkça bu habere uyarak karar vermek doğru olmaz.

Ancak Dinimiz şüpheli şeylerden kaçınmayı tavsiye eder. Bununla beraber haramlığı kesinleşmedikçe içenlere haram işliyorsunuz denilmez. Bize verilen bilgilere göre kola içmenin haram olmadığı anlaşılıyor.

Konuyla ilgili Veli Sırım Bey'in şu açıklamasını okumanızı tavsiye deriz:

İki Kola firmasının ismi son günlerde epey gündemde. Öteden beri gerek bu iki marka, gerekse genel manada bir meşrubat türü olarak kolanın zararlarıyla ilgili epey bir bilgi elden ele, dilden dile dolaşıyor.

Hemen belirtmeliyim ki, bu iki ürünü kullanmıyorum. Tavsiye de etmiyorum.

İnsan vücuduna zararlı olduğuna inanıyorum.

Ancak bir kanaatimi bir öz eleştiri olarak aktarmak istiyorum.

İlk önce, özellikle internet ortamında, grup ve şahsi adreslere yoğun bir şekilde gönderilen bir mesaj üzerinde durayım.

Son günlerde internet ortamında "Ezher'den Coca Cola’ya Haram Fetvası" başlıklı haber yoğun bir mesaj trafiğinin ana konusu oldu. Haberin kaynağı Arapça bir siteydi. Uzunca bir yorum yazısı şeklinde kaleme alınan yazıyı bir-kaç kez okudum ve iyice anlamaya çalıştım. Bu okumaların neticesinde edindiğim bilgi ve kanaat ile, mail mesajlarında konu edilen tespitler ve özellikle kullanılan başlık epey bir farklıydı.

Bir kere bu haberin orijinalinde, tarihi geçmişi bin sene öncesine uzanan "Ezher Üniversitesi" tarafından yapılan bir açıklama değildi. Ortak istişareler ve fıkhî toplantılar sonucu açıklanmıştı. Sadece, yazıyı hazırlayan kişi, gazetecilik bakış açısıyla, Ezher Üniversitesi’nde görev yapan bazı öğretim üyelerinin kanaat ve yorumlarına kısa kısa yer vermişti. Bu âlimler de, bizzat inceleme ve ilmî tedkikler sonucu elde edilen raporlardan ziyade, kendi şahsi duyum ve kanaatlerini değerlendirmişlerdi. En önemlisi de bir kurum adına değil, kendi şahsî değerlendirmelerine göre bilgi vermişlerdi. Bununla da kalmamışlar, bu tür haberlerin uzun süredir söylenti halinde dile getirilmesine dikkat çekerek, böylesi şüpheli bir konumda bulunan kola ürünlerinin içilmemesini tavsiye ediyorlardı.

Bu haberde ayrıca, bütün gazlı içeceklerde kullanılan "Pepsin" isimli kimyasal maddenin domuzun yanı sıra, büyük ve küçük baş ehli hayvanların işkembelerinden de elde edilebildiği, bazen de kimyasal yöntemlerle üretildiği; eğer konunun uzmanlarınca yapılan tetkikler sonucu kesin olarak domuzdan elde edildiği tespit edilmesi halinde bu içecekleri içmenin haram olacağı belirtiliyordu.

Şimdi kendimize dönelim. Kola markaları ve ürünlerinin tüketilmemesine yönelik bazı önemli gerekçeleri dile getirebiliriz. Örneğin, bu tür gazlı içeceklerinin insan sağlığına olan zararlarından rahatlıkla bahsedebiliriz. Bu ürünlerin ardında Yahudi sermayesinin olduğunu, bu ürünleri almakla dolaylıda olsa Yahudi sermayesine katkı sağlandığını, bilinçli bir Müslüman olarak bu ürünleri kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söyleyebiliriz. Her ne kadar ilmî heyetlerce incelenip içinde domuz mâmülü katkıların bulunduğu kesin bir şekilde ifade edilmemiş olsa da, şüpheli bir durumun bulunduğu için, bu ürünleri tüketmemenin daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Bütün bunların yanı sıra Arap kaynaklı bir sitede yer alan bilgilerin "Ezher'den Coca Cola’ya Haram Fetvası" başlığıyla haber yapılmasının doğru olmadığını da söylemeliyiz.

Konuyla ilgili bir başka tutum üzerinde daha durmak istiyorum.

Evet malûm iki kola markası, yukarıda da belirttiğim gibi, Yahudi sermayesiyle dünya çapında üretim yapıyor. Yani asıl patronları Yahudi. Eninde sonunda satın aldığımız her kola, bu patronların cebine kâr katıyor. Aslında bu açıdan bakınca gerek ülkemizde, gerekse diğer Müslüman ülkelerde, bu yönde önemli oranda bir hassasiyet de var. Yani bu insanlar, öncelikle bu ürünleri almanın destek manası taşıdığını biliyorlar. Ve çekiniyorlar.

Peki, tam bu noktada bir dengesizlik ortaya çıkmıyor mu?

Yani kola mâmüllerinde gösterilen yaygın tepki, niye bir ikinci veya üçüncü ürün örneğinde görülmüyor? Dünya pazarlarında, sadece iki kola firmasının sahipleri mi Yahudi?

Yüzlerce-binlerce marka ve ürün var.

Acaba hangi ürünlerin ve markaların ardında Yahudî sermaye var?

Yoksa, bir nevi bütün hassasiyetimizi gazlı içecekler ve bunlar içinde de sadece iki markaya yoğunlaştırıp, kendi kendimizi rahatlatmaya mı çalışıyoruz?

Netice olarak, her konuda olduğu gibi, bu sahada da gösterdiğimiz tepkiler mutlaka vasat çizgide olmalı. Aşırılıklardan uzak olmalı. Dengeli olmalı.

Sırat-ı müstakimde gitmek, yolumuzu devam ettirmek en büyük ümidimiz ve duamızdır.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
meryem erol

"Sana şüphe veren şeyi bırak şüphe vermeyene yöne"l diye emir vardır. O halde bizim şüpheli şeylerden sayılacak olan kolayı vesaireyi terk eylememiz gerekmez mi?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
havari

bence coca cola nescafe ve diğer yahudi kökenli ürünleri boykot emek filistinde zor durumda olan yahudi zulmü altındaki kardeşlerimize bir SAYGININ emsalidir Konu daha çok coca vs ürünlerin tüketilirken yapılacak olan vicdan muhasebesidir.neticede cola turka cafe crown vs mamüller gerek mtat gerek ekonomik açıdan yahudi olduğunu tartışmaya bile gerek olmayan bu ürünlerin yerini tutabilir neticede bu ürünler mecburi bir ihtiyaç değil

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
havari

PEPSİ'nin anlamı
P(pay)-----E(every) P(penny for)----S(strong)----İ(israil)
ANLAMI: Her kuruşunu güçlü israil için öde!

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
nazirekeskin

malesef bu konuda pek hassas deyiliz cocuklarimiz markaya ozeniyor ben ogluma aldigi her elbisenin yahudilere destek din kardeslerimize kursun oldugunusoyledigimde muslumanlara ait birmarka goster onu alim dedi vebir kardesimiz (belcikali) bukonuda calismalaryapti kendi markamizi uretelim cocuklarimiza bunun bilincini asiliyalim diye himaya diye bir markada uretti ama alan olmadi muslumanlarin sirtindan para kazanacak diye yahudiyi tercih ettilerSLM

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun