Ertesi gün ve doğum kontrol hapı kullanmak veya hamile kalmamak içi kordon (tüpleri) bağlatmak caiz midir?

Tarih: 07.09.2006 - 10:53 | Güncelleme:

Soru Detayı

Bir bayan kırk beş yaşında ve üç çocuğu var (16, 13 ve 6 yaşlarında); çocuğa gereken İslami terbiyeyeyi verememe endişesinden dolayı tekrar çocuk sahibi olmak istemiyor. Bunun için de önlem (korunma hapları) alıyor. Bu haplar bayanın sağlığına olumsuz etkiler yapıyor. Bu sebepten dolayı kordon bağlatmak istiyor. Belirtilen sebeplerden dolayı kadının ya da erkeğin kordon bağlatmasında dinen herhangi bir sakınca var mıdır veyahut hangi şartlar aranıyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Evleniniz, çoğalınız, çünkü ben kıyamet gününde sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim." (Beyhakî, VII/81)

"Sevimli, doğuma müsait kadınlarla evlenin." (Ebu Davud, Nikah, 2; İbn Mace, Nikah,1)

hadis-i şeriflerinden, evlilikte esas alınan önemli bir noktayı öğreniyoruz, o da neslin devamını sağlamaktır.

Her meselede olduğu gibi, bu meselenin de şüphesiz birtakım istisnaları vardır. Bazı şartlarda hadis-i şeriflerde de müsaade edildiği "azl"e, bugünkü tabirle doğum kontrolüne ruhsat verilmektedir.

Ceninin oluşmaması için, anaya zarar vermeden herhangi bir metoda baş vurmak caizdir. Yeter ki kökten döllenmeye son verecek bir metoda başvurulmasın.

Cenin oluşmuş ise durum değişir. Gazali ve bir çok Maliki âlimlerine göre, ciddi bir mazeret olmadan ceninin ilk günlerinde de olsa kürtaj yapmak haramdır.

Bazı İslâm hukukçularına göre cenin üzerine kırk gün geçmeden evvel kürtaj yapılabileceği ifade edilmekle birlikte (Müslim, Kader, 1, No: 2644; Müsned, IV/7, III/397) bu görüşe ancak anne hayatının tehlikede olduğu zaruret hallerinde uyulmalıdır. Anne hayatının tehlikede olmadığı, bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu bir hamileliği sonlandırmak ilk günlerde dahi olsa caiz değildir. Zira anne karnındaki cenin bir insan hükmündedir. Gazali ve bir çok Maliki âlimlerine göre ciddi bir mazeret olmadan ceninin ilk günlerinde de olsa kürtaj yapmak haramdır. Bu hâle gelmiş olan bir cenini düşürmek, canlı bir insanı öldürmekle aynıdır.

Doğum kontrol hapları yumurtanın döllenmesine veya rahme tutunmasına engel olmaktadır. Döllenen yumurtaları düşürme etkisi ise bulunmadığı ifade edilmektedir. Bu durumda cimadan sonra doğum kontrolü için hap kullanmak azl gibi kabul edilebilir. Zira oluşmuş cenini sonlandırma gibi bir durum söz konusu değildir.

Kordonları bağlatmaya, tıbbî deyimiyle "tüplerin bağlanması" meselesine gelince;

Gerek erkeğin ve gerekse kadının tüplerinin bağlanması yolu ile bir daha çocuk yapma kabiliyetinden mahrum kalmaları hem dinen, hem tıbben sakıncalı bir metottur. Birçok yan tesiri vardır. Geçici kısırlaştırma ise kısmen benimsenebilir. Bazen anne adayının sağlığını ciddi şekilde tehlikeye sokan hâllerde kısırlaştırma yapılabilmektedir.

Meselâ, üçüncü sezaryen ameliyatlarından sonra bir yenisi anne için riskler taşıyorsa, batın yavrunun çıkarılması için hazır açılmışken tüpler bağlanarak kısırlaştırma yapılabilmektedir.

Görüldüğü üzere, bu uygulama hem geçici, hem de herkes için her zaman uygun değildir. Yani ancak zaruret halinde başvurulabilecek bir çaredir. Bu çeşit meselelerde tıp müsaade etmiyorsa, din de müsaade etmez. Çünkü dinin esaslarından birisi de neslin ve canın muhafazasıdır.

Sonuç olarak, böyle bir zaruretle karşılaşınca tek doktorun kararından ziyade, tıbbî bir kurulun kararına itimat edilmelidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

firengizm

Allah Razı olsun çok önemli bir konuydu kimseye soramıyorduk istifade ettik Allah tekrar tekrar razı olsun. firengizm

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
vurgu

bir hanımefendi ,eğer hap kullanamıyorsa rahim içi araç(ria) kullanabilir.bu sayede hem hapların verdiği rahatsızlıktan kurtulmuş olur hem de muhtemel bir pişmanlığa yol açabilecek olan ve telafisi kesinlikle mümkün olmayan bir yöntem olan 'tüp ligasyonun'u yaptırmak zorunda kalmaz.tüp ligasyonu,diğer doğum kontrol yöntemleri kullanılabildiği müddetçe asla başvurulmaması gereken bir yöntemdir.zira 45 yaşında da olsa bir hanımefendi kısa ya da uzun vadede çocuk sahibi olmak isteyebilecektir.kimse bir insana 'sen bir daha çocuk sahibi olmayı asla arzu etmessin' diye bir garanti verme hakkına sahip değildir.doktorun ilk tavsiye etmesi gereken şey tüp ligasyonu değil rahim içi araç (ria) olmalıydı.selam ve saygılarımla...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
SEVDA YILDIZ

Allahu teala yar ve yardimciniz olsunbu dunyada insanlari nasil aydinlattinissa rabbinde ahirette yüzünüzü oyle aydinlatsin inşallah amin

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ehnsya

Allah sizden razi olsun. Affiniza siginarak birsey daha sormak istiyorum. Bu bayana kordon baglatmayi kendi doktoru teklif etmis. Cünkü kullandigi haplar kendisinde siddetli migrene sebep oluyor, agridan günlerce yataktan kalkamiyor. Bu sebepten dolayida kordon baglatmayi uygun görmüs. Bu gibi rahatsizliklarda ruhsat verilemez mi?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (ahmet)

Zaruret olunca ruhsat da olur. Ancak buna karar verecek olan dindar ve uzman bir doktor olabilr. Bu özelliklere sahip bir doktor, kadının sağlığı açısından kordonları bağlatmanın gerekli olduğuna karar verirse dinen de caiz olur ve bağlatanlar günahkar olmazlar.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
SABIRVEDUA

Ben de bu cevaptan nasiplendim.Allah sizden razı olsun.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
venüs3

Allah kimseyi zor durumda bırakmasın..benim tüpleri habersiz baglamışlar..doktorların yemini ne oldu..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
emine durmaz

cevaplariniz acik ve net ALLAH razi olsun bizleri aydinlattiginiz icin selam ve dua ile

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
esra şahinoğlu

Allah razı olsun gerçekten çok merak ettiğimiz ve kimseye soramadığımız bir konu idi bizi aydınlattığınız için çok teşekkürler

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Zeynepvera

Hocam bende 2 cı cocugumdam sonra kan pıhtılasması cıktı 3 tane cocugum karnımda öldü 2 tane daha sonra ıgneyle oldu son dogumumda ölümden döndum vucut olarak psikolojik olarak bır cocuk daha doguracak gucum kalmadı kordonumu baglattım caız olurmu lutfen yardımcı olurmusunuz keyfı ve nefsı degıl ama ölen cocuklar ve hamılelık surecınde kan pıhtılasması bu kararı vermeme sebep oldu Rabbım affetsın ınsallah bı caız yonu vardır yardımcı olurmusunuz

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

Sağlık açısından gerekli görülmüşse yapılabileceği cevapta belirtilmiştir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun