Kaynana / kayınvalide ile damat arasındaki mahremiyet hakkında bilgi verir misiniz?

Tarih: 07.09.2006 - 21:42 | Güncelleme:

Soru Detayı
Annem, eşimin yannda başı açık durabilir mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Fukahanın bu mesele hakkında tespitleri şöyledir: Baş, saç, boyun, göğüs, kulak, bilek ve kol, bacak ve ayak kadının süs yerleridir. Nikâhı kendisine haram olanların yanında bu gibi yerlerini açık bulundurmasında dinen bir sakınca yoktur. Ancak belini, karnını, sırtını ve diz kapaklarından yukarı kısmı açması haramdır. Diz kapağı da buna dahildir.

Erkeğin kayın validesi kendisine mahrem olduğu için, yanında başını açması caizdir.1

Erkeğin kendisine nikâhı haram olan kadınların, belirtilen süs yerlerine bakması, nikâhı ebediyen haram olanlar hakkındadır, muvakkat olanlar hakkında değildir. O hâlde baldızının belirtilen süs yerlerine bakması, baldızın da bu gibi yerlerini açık bulundurması haramdır. Çünkü ikisi arasındaki nikâh tahrimi muvakkattır. Sahih olan da bu görüştür.2

Mahremi sayılan kadınların bu gibi yerlerine bakmasının mubah olması, şehvetle bakmadığı takdirde böyledir. Şayet bu gibi yerlerine bakmakla kendisinde bir şehvet arız olursa, o takdirde hüküm değişir, yani bakması haram olur. Aynı zamanda kadınların bu gibi yerlerine elle dokunması da böyledir.

Erkek ister anası, ister kız kardeşi veya diğer bir yakını olsun, onların sırtına, beline, karnına, yanlarına ve diziyle birlikte dizden yukarı kısımlara hem bakması, hem elle dokunması haramdır. Zaruri haller müstesna.3

Erkek çocuk, ihtiyaç duyulduğunda annesinin üzerinde gecelik veya entari bulunduğu hâlde belirtilen yerlerini ovabilir. Çünkü o anasına herkesten daha yakındır.

Dipnotlar:

1. El Mebsut – Şemsüleimme Serahsi.
2. Fetevayı Kadıhan – El Muhit – Rdiyüddin Serahsi.
3. El Muhit – Radiyüddin Serahsi – Fetevayı Hindiyye.

(bk. Celal YILDIRIM, İslam Fıkhı)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun