Oruç tuttuğumda gece ibadet edemiyorum. Kandil gecelerinde ibadet edebilmek için gündüz oruç tutmasam olur mu?

Tarih: 08.09.2006 - 08:52 | Güncelleme:

Soru Detayı
mübarek kandillerin gündüzünde oruç tuttuğum için (biraz da bünyem zayıf) yatsıyı ancak kılabiliyorum ve hemen çok müthiş bir yorgunluk ve uykum geliyor. O yüzden geceyi çoğu zaman iyi değerlendiremiyorum. Bu konuda üç soru soracağım; 1. Kandilin gündüzünde oruç tutmasam da bir gün sonra tutsam olur mu? Sevabı eksilir mi? 2. Kandilin vasfı illa akşam mı başlıyor? Yani gündüz ibadet etsem o feyizden yararlanamam mı? 3. Yatsıyı kıldıktan sonra uyusam da gece 03.00-04.00'te kalksam güneş doğana kadar ibadet olur mu?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Kandil günleri oruç tutmak şart değildir. Hatta kandil gecesinin gündüzü oruç tutmka daha iyi olabilir. Çünkü gece sonraki güne aittir. Biizm örfümüzde olduğu gibi gece önceki güne ait değildir. Bu açıdan kandil gecesini takip eden gün oruç tutmanın bir sakıncası olmaz.

2. Yalnız cuma günü oruç tutmak tenzihen mekruhtur. Cuma günü oruç tutmaktan nehyin sebebi, o günün bir nevi bayram günü olmasıdır. Hadîs-i şerîf'te, cuma gününün yeme, içme ve zikir günü olduğu belirtilmiştir. Yalnız cumartesi günü ya da sadece pazar günü oruç tutmak da tenzîhen mekruh sayılmıştır. Eğer bu günlerden birinde oruç tutulursa, bir gün önceyi ya da sonrayı da eklemek iyi olur.

Kandilin gecesi ayrıdır, gündüzü ayrıdır. İbadetlerin de gece yapılanıyla gndüz yapılanı farklıdır. Bu açıdan gece ibadetlerin yeri ve sevabı ile gündüz ibadetleirnin yeri ve sevabı bir değildir. Geceyi değerlendirme imkanı olmayanlar, gündüz dua ve ibadetlerini yapabilir. Her ibadet, yapıldığı zamana, mekâna ve kişinin niyet, ibadet ve günahlardan sakınma derecesine göre değişir.

3. Elbette olur. Zaten gündüz çalışmak zorunda olanların bütün geceyi uykusuz geçirmek yerine, belli bir dönemi değerlendirmesi daha faydalı olabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun