Gurbette garip olarak ölen şehid midir?

Tarih: 10.09.2006 - 12:23 | Güncelleme:

Soru Detayı
Peygamber Efendimiz bir hadislerinde; "denizde boğulan, ateşte yanan vs. bir de gurbette ölen şehiddir" buyuruyor. Birçok insan Tükiye'de doğup yurt dışına gidiyor; bunlar da şehit olur mu?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadislerde, gurbette garip durumda olanların şehid olacağı ifade edilmiştir. Yurt dışında elden geldiği kadar İslamı yaşamaya çalışan bir Müslüman da bu durumda öldüğünde şehid olur.

Garip kimselerin genelde insanların yanında bir kıymeti yoksa da, Allah Teâlâ'nın katında değeri büyüktür. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

"Garip, gurbette, Allah yolundaki mücahid gibidir. Gariplere ikram ediniz. Çünkü, kıyamette onların şefaat hakkı vardır. Umulur ki onların şefaati sebebi ile kurtulursunuz." (Ebu Nuaym)

"Garip, hastalandığı zaman, sağına, soluna, önüne, arkasına bakıp da tanıdık birini görmediği vakit, Allah Teâlâ onun günahlarını mağfiret eder." (Deylemi)

"Garip iken/gurbetteyken ölen şehiddir." (İbn Mâce, Cenâiz, 61)

"Şüphesiz adam doğduğu yerden başka bir yerde öldüğü za­man cennette onun için, (önceki makamına ilaveten) doğduğu yerden ecelinin kesildiği yere kadar bîr mesafe ölçülür." (İbn Mâce, Cenâiz, 61)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun