Orucun mekruh olduğu günler hangileridir?

Tarih: 10.09.2006 - 18:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Cumartesi günü tek olarak oruç tutulmaz diyorlar, doğru mu?
- Bir günlüğüne tutulacak orucu, cumartesi günü tutmak mekruh mudur?
- Bayram günleri oruç tutulur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Ramazan Bayramı'nın ilk günüyle Kurban Bayramı'nın dört gününde oruç tutmak dinen yasaklanmış olup (Buhari, Savm, 66-68), cumhura göre haram, Hanefîlere göre tahrimen mekruhtur.

Özetle, bu günlerde oruç tutmak günahtır.

- Tek başına cuma günü yahut tek başına cumartesi günü de oruç tutmak (tenzihen) mekruhtur. Zira cuma bayramdır. Müminlerin bayramına iştirak etmenin gereği oruçlu olmamaktır. Cumartesi ise Yahudilerin özel günleridir. Onlara benzememek için yalnız o güne mahsus şekilde oruç tutmak münasip değildir.

Hadis-i şerifte belirtilen,

"Sizden biri âdeti olan bir orucu tutuyorsa bir sakıncası olmaz." (Neylü'l-Evtar, IV, 249)

ifadesinden, kandil günleri oruç tutmayı âdet edinenler, cuma günü kandile denk gelirse, yalnız cuma günü oruç tutabilir manası çıkar. Hz. Davud (as) orucu tutmayı âdet edinenlerin durumu da böyle değerlendirilebilir.

- Muharrem ayının yalnız onuncu günü, yâni aşura günü oruçlu bulunmak da aynı şekilde (tenzihen) mekruhtur. Yalnız o güne hasredilen oruç, mahzurdan hâli olmaz. Ancak bir gün önceden başlanırsa, yahut da devam edilen oruç tutulursa mahzur olmaz.

- "Nevruz" ve "Mehrican" denen ilkbahar günlerine mahsus olarak kasdi şekilde oruçlu olmak da aynı şekilde mekruhtur. Kastî olmaksızın, mutad olan orucun bugünlere rastlamasında ise mahzur olmaz.

Şek günü, bu günün Ramazan'ın birinci günü mü, Şaban ayının son günü mü olduğu kestirilemeyen gündür. Böyle şek edilen günde niyette şüphe olduğundan mekruh olur. Niyette şüphe olmaz da Şaban’ın son günü olduğu bilinir, nafileye niyet edilerek tutulursa, bunda mahzur olmaz. Sonra o günün Ramazan olduğu bilinse o tek günlük nafile farz olan oruç yerine kâim olur.

Ancak “Bugün Ramazansa farz olan oruca, değilse nafileye niyet ediyorum." şeklinde şek ile yapılan niyetle oruç tutulmaz. Buna dikkat etmek gerek.

Şayet tazim, hürmet ve saygı niyeti yoksa, sadece pazar günü oruçlu olmak mekruh değildir.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Yalnızca cuma veya cumartesi veya pazar gününe has olarak kaza veya nafile oruç tutulur mu?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun